Política

Les negociacions avancen “massa lentes”

JxCat recorda que ja va avisar que entre la primera votació fallida i la del dimarts “no hi havia temps” suficient per arribar a un acord

ERC i JxCat segueixen sense desencallar un acord de legislatura, malgrat els contactes mantinguts aquest cap de setmana, de manera que el candidat republicà a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, s’encamina -excepte sorpreses d’última hora- a una altra votació fallida aquest dimarts.

Així ho han explicat diverses fonts de JxCat i ERC coneixedores de les negociacions, després que el divendres fracassés el primer intent d’investir Aragonès.

En aquesta primera votació, Aragonès va recaptar els 42 vots d’ERC i la CUP, però no dels 32 diputats de JxCat, que es van abstenir, la qual cosa va impedir al candidat a president aconseguir la majoria absoluta.

El dimarts tindrà una segona oportunitat, amb una nova votació en la qual li bastarà la majoria simple per ser investit, encara que a efectes pràctics no canvia gens, perquè segueix necessitant el vot a favor de JxCat.

Ja en la sessió del divendres el president del grup de JxCat, Albert Batet, va convidar Aragonès a renunciar a aquesta segona votació per disposar de més dies per negociar a fons un acord -hi ha dos mesos de marge, fins al 26 de maig, per intentar la investidura, abans que siguin convocades automàticament eleccions si ningú aconsegueix els suports necessaris-, però el candidat d’ERC va insistir a aprofitar el cap de setmana per intensificar els contactes.

Segons les fonts consultades, efectivament hi ha hagut contactes i intercanvi de propostes, però no han servit per desencallar un acord que permeti pensar en una investidura aquest dimarts.

Les negociacions avancen “massa lentes”, reconeixen fonts republicanes, que donen per fet que JxCat ja té decidida la seva abstenció per al dimarts.

Fonts de JxCat recorden que ja van avisar que entre la primera votació fallida i la del dimarts “no hi havia temps” suficient per arribar a un acord i creuen que en aquesta segona votació tampoc prosperarà la investidura d’Aragonès.

Des d’ERC observen en els seus actuals socis de govern una voluntat “d’obstruir” la investidura d’Aragonès i intueixen que dins de JxCat no hi ha unanimitat de criteri, per la qual cosa intenten “guanyar temps”.

A JxCat, en canvi, hi ha malestar amb ERC per haver prioritzat un acord amb la CUP en lloc de buscar primer el suport del que ha de ser el principal soci d’Aragonès en un futur Govern.

Fonts de JxCat assenyalen que en la reunió de dijous passat de la direcció executiva del partit, en la qual es va decidir l’abstenció en la votació de l’endemà, va haver-hi un “debat intens” sobre els “pros i contres” de cada opció i diversos dels dirigents apostaven fins i tot per votar en contra d’Aragonès.

Un dels esculls de la negociació és el paper que ha de jugar en aquesta propera legislatura el Consell per la República, un espai liderat des de Bèlgica per Carles Puigdemont i que JxCat pretén que sigui el centre de coordinació estratègica de l’independentisme, davant els recels d’ERC i la CUP.

Per intentar apropar posicions, l’ANC va irrompre aquesta setmana en la negociació i els va traslladar una proposta sobre el Consell per la República, per buscar un “equilibri de forces” intern.

Això passaria, segons ha plantejat l’ANC, per “constituir un nucli dirigent” format per dos representants d’ERC, dues de JxCat, un de la CUP, un d’Òmnium Cultural i un de la mateixa ANC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants sense papers que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona

El PSC vol augmentar el parc d’habitatge públic a comarques gironines

girona

Veray (PP): “socialisme i separatisme són inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona