Política

Rufián emplaça JxCat a “metabolitzar” els resultats electorals

El portaveu d’ERC a Madrid adverteix que és “irresponsable” demorar el govern

Reivindica els “espais ideològics” propis de cada formació al Congrés

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha emplaçat JxCat a “acceptar” i “metabolitzar” els resultats electorals, i ha demanat celeritat en la formació del no executiu perquè “en un moment de crisi” com l’actual demorar la creació del govern “és irresponsable”. Pel que fa a la petició de JxCat de coordinar les actuacions de les dues formacions al Congrés dels Diputats, Rufián ha recordat que els dos partits “sempre” han actuat de la mà en la resposta a la política “repressiva”, però ha reivindicat els “espais ideològics” de cada formació. “Nosaltres no hem anat a veure el rei ni hem votat a favor dels desnonaments exprés, i Junts sí”, ha recordat.

Rufián ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa on ha recordat que la primera reunió que va fer en arribar al Congrés dels Diputats ja va ser per coordinar estratègies. “Sempre ens hem coordinat en tot el que tenia a veure amb Catalunya respectant els nostres espais ideològics”, ha dit. En tot cas ha emplaçat JxCat a tenir en compte els resultats electorals. “ERC té 13 diputats, Junts va arribar amb 8 i li queden 4, i crec que això s’ha d’assumir”, ha sentenciat.

Rufián també ha reclamat celeritat en la formació del Govern. “ERC va enviar fa una setmana un acord per escrit ampli a JxCat, un full de ruta de la legislatura, i depèn de Junts que es faci un acord”. En aquest marc, ha criticat les manifestacions de Junts. “No em sembla bé quan sento a certs portaveus dir que no hi ha pressa, que no passa res. Em sembla que tal com va tot comparar la situació de fa anys amb la d’ara és no entendre res Catalunya com la resta del planeta pateix la crisi econòmica social i sanitària, i qui entengui que no hi ha pressa entén bastant poc la situació”, ha dit.

En aquest sentit ha recordat que “Catalunya té enormes problemes”. “Hi ha un 34% d’atur juvenil, hi ha diferència de renda per càpita de 35.000 euros, han desaparegut 4.000 empreses i hi ha un milió de pobres, i qui digui que no porta massa temps en un cotxe oficial, així que sí, tenim pressa, i em sembla irresponsable que no hi hagi Govern”.

Critica que Sánchez anunciï decisions “per titulars”

Pel que fa a la gestió de la pandèmia, Rufián ha criticat durament el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. “Em sembla irresponsable que el president del govern es comuniqui amb les CCAA per la via dels titulars i que gent com Urkullu, Ximo Puig o Aragonès s’assabentin que acaba l’estat d’alarma sense alternativa per titulars”, ha dit.

Ha recordat que el govern espanyol es va comprometre a crear un nou marc legal per no haver de recórrer a un nou estat d’alarma, “i no s’ha complert”, així que ERC està disposada ara a “esmenar qualsevol irresponsabilitat com la que estem vivint”.

Rufián “sospita” que el govern espanyol no adopta decisions “per les eleccions a Madrid”, perquè “s’enfronten a un latifundi d’Ayuso i creuen que si impedeixen que la gent prengui canyes els restarà vots”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona