Política

El president del Txad, mort en combat

Idriss Déby acabava de ser proclamat guanyador dels comicis presidencials i es disposava a iniciar el seu sisè mandat

Una junta militar liderada pel seu fill, Mahamat Idriss Déby, dissol les institucions i agafa les regnes del país

El president del Txad, Idriss Déby, ha mort en combat contra els rebels del Front per l’Alternança i la Concòrdia al Txad (FACT), segons ha confirmat el seu partit, el Moviment de Salvació Patriòtica (MSP).

“El president Idriss Déby Itno havia anat a participar personalment en el combat. Així és com va ser ferit dissabte per una bala. Va ser traslladat a l’hospital francès [de N’Djamena, la capital], on va morir dilluns a la nit”, ha declarat a l’agència Efe el portaveu de l’MSP, Jean-Bernard Padare.

Déby, que ha governat el Txad des de fa 30 anys, ha mort el mateix dia que de la seva proclamació com a guanyador, amb el 79,32% dels vots, de les presidencials del passat 11 d’abril. En aquests comicis el president del país d’ençà del 1990 aspirava al seu sisè mandat contra sis altres candidats, que gairebé no tenien cap opció de victòria.

El dia de les eleccions, rebels del FACT provinents de Líbia van realitzar una incursió al Txad amb la intenció d’enderrocar Déby.

“Com ho feia cada vegada que les institucions republicanes són greument amenaçades, es va posar al capdavant dels combats heroics contra les hordes terroristes procedents de Líbia”, ha declarat avui a la televisió estatal el portaveu de l’Exèrcit, el general Azem Bermandoa Agouna.

Després d’anunciar la mort de Déby, l’Exèrcit ha informat de l’establiment d’un Consell Militar de Transició (CMT) per “assegurar la defensa del país en aquesta situació de guerra contra el terrorisme i les forces del mal, amb la finalitat de garantir la continuïtat de l’Estat”.

El CMT serà presidit pel fill del difunt president, el general Mahamat Idriss Déby, de 37 anys, que es converteix així en el cap d’Estat més jove d’Àfrica.

L’Exèrcit assegura que aquesta junta militar serà l’autoritat al Txad durant 18 mesos, després dels quals se celebraran eleccions “lliures, democràtiques i transparents seguint l’esperit de sacrifici pel qual el Mariscal del Txad (Idriss Déby) va lluitar durant tota la seva vida fins al darrer alè”.

Les autoritats militars han dissolt la Constitució, el govern i el Parlament. A més, han declarat un dol nacional de 14 dies, un toc de queda de les sis de la tarda a les cinc del matí a tot el territori i el tancament –fins a nova ordre– de les fronteres terrestres i aèries.

La Constitució del Txad estableix que, en cas de mort del cap d’estat, el president de l’Assemblea Nacional ha d’assumir el poder i convocar eleccions entre 45 i 90 dies. És per això que la decisió de l’Exèrcit ha estat qualificada d’inconstitucional per diversos analistes.

L’Exèrcit assegura que s’han pres “totes les mesures per garantir la pau, la seguretat i l’ordre republicà”. Els militars fan una crida al “diàleg i la pau” per “construir junts el Txad”.

Déby s’havia convertit en un gran aliat de França i Occident al Sahel, especialment en la lluita contra el terrorisme de caire gihadista.

“El Txad perd un gran soldat i un president que ha treballat incansablement per la seguretat del país i l’estabilitat de la regió durant tres dècades. França perd un amic valent”, ha declarat la Presidència francesa en un comunicat.

L’Elisi ha demanat una transició pacífica i ha remarcat el “fort compromís” de França amb l’“estabilitat i la integritat territorial al Txad”.

També han lamentat la mort de Déby nombrosos caps d’Estat i govern africans, entre els quals els presidents de la República Democràtica del Congo, Senegal, Madagascar, Burkina Faso o Camerun.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona