Política

La República Txeca anuncia l’expulsió de desenes de diplomàtics russos

Praga reacciona així al presumpta sabotatge d’un polvorí per part de l’espionatge rus

Moscou també ha ordenat la sortida d’una vintena de treballadors de l’ambaixada txeca

El govern de la República Txeca ha anunciat aquest dijous una expulsió a gran escala de representants diplomàtics de Rússia, en una nova reacció a les acusacions que agents russos van participar en accions de “terrorisme” a territori txec. La tensió entre tots dos països s’ha disparat arran d’aquest contenciós.

“Posem un sostre al nombre de diplomàtics russos a la República Txeca, que s’iguala amb el dels nostres diplomàtics a Moscou”, ha anunciat el ministre txec d’Afers Exteriors, Jakub Kulhanek, en una declaració televisada en la que no ha concretat el total de funcionaris russos afectats.

La mesura arriba després que expirés l’ultimàtum donat per Praga a Moscou perquè revertís l’ordre de sortida de 20 treballadors de la representació diplomàtica txeca a Moscou, en represàlia a una expulsió anterior de diplomàtics russos.

Txèquia ha justificat la seva mesura en l’article 11 de la Convenció de Viena, que regula el nombre de diplomàtics acreditats. I encara que la decisió entre avui en vigor, Praga dona a Moscou un termini “fins a finals de Maig” per aplicar la reducció de personal.

La República Txeca tenia 60 representants a Rússia abans de l’esclat de la crisi diplomàtica i després de l’última expulsió en queden uns 40. Rússia tenia uns 135 membres acreditats al país centreeuropeu, dels que en queden 117. És per això que els mitjans txecs estimen que la reducció se situa al voltant de 80 persones.

Dissabte passat el govern txec va responsabilitzar els serveis d’intel·ligència russos de l’explosió d’un polvorí el 2014 que va deixar dos morts i va anunciar l’expulsió de 18 membres de l’ambaixada russa a Praga.

Segons el contraespionatge txec, els expulsats treballaven per als serveis russos d’intel·ligència militar (GRU) i civil (SVR).

“Hem aconseguit trencar dues bases completes dels serveis russos GRU (espionatge militar) i SVR (espionatge civil)”, ha afirmat avui el ministre d’Interior txec, Jan Hamacek.

El Senat txec va aprovar ahir una declaració de condemna en la que qualifica l’acte de sabotatge al dipòsit de munició com un “acte de terrorisme d’Estat” per part de Rússia.

“La República Txeca és un país sobirà i les proves d’un acte terrorista que tenim a disposició ens obliguen a una reacció”, ha assenyalat el primer ministre, Andrej Babis.

Tant l’OTAN com la Unió Europea han mostrat la seva solidaritat amb la República Txeca en un moment de tensions amb Rússia per l’acumulació de tropes d’aquest país a prop de la frontera amb Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona