Política

Boye demana empara al TC pel buidatge “massiu i indiscriminat” del seu telèfon mòbil

L’advocat considera que es vulnera el seu secret professional i el dels seus contactes, com clients i periodistes

Sol·licita que es tanqui la peça reservada on consten les comunicacions, que les parts no hi puguin accedir i que no se'n publiqui cap contingut

L’advocat Gonzalo Boye, ha demanat empara al Tribunal Constitucional (TC) pel buidatge “massiu i indiscriminat” del contingut del seu telèfon mòbil en el marc de la investigació de l’Audiencia Nacional (AN) espanyola per un presumpte cas de blanqueig de diners provinents del narcotràfic.

En un escrit a l’alt tribunal, Boye exposa que s’ha vulnerat el seu secret professional en relació a altres casos del seu despatx a l’Estat i a l’estranger, així com el dels seus clients i de “dotzenes de periodistes”.

L’advocat demana mesures cautelars que inclouen el tancament de la peça separada reservada on hi consten les comunicacions i que les parts –inclosa la magistrada de l’Audiencia, Maria Tardón- no puguin accedir en aquesta peça.

També sol·licita que no es publiqui cap contingut d’aquestes comunicacions, ja sigui en forma de veu, missatge o correu electrònic.

Pel lletrat, mantenir el lliure accés a la peça i al contingut dels missatges generaria un “perjudici irreparable” per a ell i a terceres persones, “inclús de les seves pròpies vides, integritat i/o llibertat personal”, apunta. L’advocat recorda que ha portat casos “extremadament delicats” a diverses ONG en jurisdiccions “tan delicades”, diu, com les d’Algèria, Marroc, Egipte, Etiòpia, Egipte, Turquia Síria, Iraq o Panamà, entre moltes altres.

En aquest sentit, es pregunta si la jutgessa, María Tardón, ha valorat les conseqüències que les dades personals d’alguns dels seus clients en casos delictes passessin a ser públics. “Per què no es va ponderar aquesta afectació i el risc, inclús vital, al què s’ha exposat aquestes persones que són totalment alienes al procediment que ella mateixa segueix contra el lletrat Sr. Boye”, qüestiona la defensa de l’advocat de Carles Puigdemont. “La gravetat de la intromissió és elevada; les conseqüències estan per veure”, afegeix.

Boye lamenta que s’ha anat a buscar les dades, correus i comunicacions “sense mirament ni limitació temporal ni causal de cap tipus”. És per això que insisteix en “l’absoluta desproporció” de la mesura. L’advocat creu que si se l’investiga per uns fets del 6 de febrer del 2017, s’hauria d’haver limitat el bolcat de la informació en un període més “acotat”.

Segons ell, autoritzar “l’accés massiu” a tot correu professional entre els anys 2010 i 2019, així com a tot el contingut del seu telèfon mòbil, és “una clara infracció del principi de proporcionalitat en relació als drets fonamentals dels afectats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia