Política

Sánchez congela el diàleg sense govern i tem eleccions

S’exculpa del bloqueig pel vet d’ERC i veu Illa a l’alça si al juliol es vota de nou

Rufián eleva el to equiparant Vox i Junts per haver-li dit “filosocialista” quan és “l’oposat al PSOE”

El CIS entra avui en joc

Una sessió de control al govern admet des de l’atac frontal fins a la pregunta explorativa, i ahir Gabriel Rufián (ERC) volia saber “quins plans té” Pedro Sánchez fins al 2023, i va fer emergir un dard –equiparar Junts amb Vox– que va ferir. “Són temps curiosos en què la ultradreta i la dreta espanyoles a vegades coincideixen amb l’independentisme de dretes català en acusacions com ara la de dir-me filosocialista”, va dir Rufián. “M’ha costat seguir-lo, no sé si estem ja en precampanya electoral a Catalunya, espero que no...”, admetia Sánchez. En ple bloqueig, el president espanyol avisa que el diàleg estarà congelat fins que hi hagi nou govern, s’aïlla del desbloqueig pel vet d’ERC i tem la repetició de les eleccions, però alhora promou Salvador Illa com a opció a l’alça si es vota de nou el 18 de juliol. “Arribats a aquest punt, potser a Catalunya es podria pensar en un govern d’esquerres, perquè hi ha una majoria al Parlament, i liderat per qui va guanyar les eleccions, que és el PSC”, va aventurar.

Amb l’adeu de Pablo Iglesias i amb Yolanda Díaz com a vicepresidenta i nou referent de Podem en el govern, Sánchez està ara més disposat que mai a esgotar la legislatura fins al novembre del 2023. Amb Ciutadans extingit a Madrid el 4 de maig després que Inés Arrimadas quedés atrapada en la selva de les mocions de censura, el president sap que depèn ara només dels socis de la investidura. “Sé que li encantaria que aquí hi hagués 15, 20, 25 o 30 diputats de Cs, però els votants de Cs cabien a l’autobús que va acompanyar Edmundo Bal al debat de Telemadrid, i a Madrid va guanyar l’esquerra a la seva esquerra. Espero que en prengui nota vostè i els seus rapsodes de La Moncloa”, va alertar Rufián.

Abstenció no demanada

El president espanyol no va entendre que es dubti de “la disposició a dialogar i entendre’s amb ERC”, tot i assumir que són “oposats almenys sobre com resoldre la qüestió catalana”. “Que hi hagi com més aviat millor un govern i que puguem reprendre el diàleg territorial tan necessari per a Catalunya i per al conjunt del país”, va confiar Sánchez tot refugiant-se en la interinitat per no descongelar ni la comissió bilateral ni la segona reunió de la mesa de diàleg. Fonts de La Moncloa van donar per fet que el PSC ni es veurà forçat per ERC amb el prec d’una abstenció. “Si ERC ens demanés l’abstenció caldria estudiar-ho com s’estudia tot, però no ho demana i no ho demanarà perquè abans de les eleccions va firmar que amb el PSC res, abans prefereix eleccions”, sosté un ministre de Sánchez. Per acabar de reblar el clau, el CIS irromp avui amb un polèmic baròmetre sobre Catalunya en què les mirades se centren en si Illa hi surt sobredimensionat o no per influir en el present.

“Filosocialista, a mi!”

Una hora abans que la CUP apadrinés una reunió a tres amb ERC i Junts, Rufián denunciava la incomprensió amb l’estratègia de diàleg a Madrid. “A ERC i a mi ens diuen filosocialistes per creure i apostar pel diàleg i la política amb vostès. I m’ho diuen a mi, que he fet el discurs més salvatge contra vostès!”, s’excusava Rufián sobre Junts i Vox. Segons ell, “la ultradreta que plora i crida i l’independentisme català de dretes” no entenen que dialoga amb la coalició del PSOE i Podem “no per ser el mateix”. “És perquè som l’oposat a vostès. No crec en vostès, crec en el moment històric que ens ha tocat viure. No crec en la seva voluntat, crec en la seva necessitat”, reblava.

El duel Rufián-Sánchez precedia l’enfrontament de Mariona Illamola (Junts) amb la ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, per si Catalunya és afer intern. “Sap per què ha de defensar les credencials democràtiques d’Espanya quan és de viatge oficial? Perquè a l’estranger veuen que la seva resposta a la minoria nacional catalana no és la d’oferir una solució política, sinó la d’empresonar o forçar a l’exili els seus líders. Prengui l’exemple del Canadà o del Regne Unit i abandonin la via turca”, va dir Illamola. “Vostès volen una Catalunya de la meitat més un. Però és que avui, com que estan de gresca, ja ni tan sols això! Ara és la Catalunya d’un quart més un! Amb això es conformen ja. En la seva Catalunya cada vegada hi cap menys gent. I és un problema intern de cadires i de rivalitats”, va etzibar la cap de la diplomàcia espanyola apel·lant al desig de “concòrdia”.

No sé si estem ja en precampanya, espero que no. Es pot provar un govern d’esquerres liderat pel PSC
Pedro Sánchez
president espanyol
Coincideixen la ultradreta espanyola i l’independentisme de dretes anomenant-me «filosocialista»
Gabriel Rufián
portaveu d’erc
A l’estranger veuen que la resposta a una minoria nacional és presó i exili. Abandonin la via turca
Mariona Illamola
diputada de junts al congrés
Volien la meitat més un i ara amb la gresca ja és la Catalunya d’un quart més un. És un problema de cadires
Arancha González Laya
ministra d’afers estrangers
En el marc de la guerra d’Espanya contra Catalunya, la fiscalia es va alinear amb les tesis de Vox
Montse Bassa
diputada d’erc al congrés
El ministeri fiscal respon específicament al principi de legalitat i actua amb imparcialitat
Juan Carlos Campo
ministre de justícia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona