Política

ERC rumia fer govern a mitges per esperar Junts

Sabrià assegura que la negociació per pactar executiu s’ha allargat massa i demana a Junts que compleixi la promesa d’investir

Un manifest internacional reclama la llibertat dels presos polítics

ERC considera la possibilitat d’iniciar la legislatura amb un govern provisional sense totes les conselleries, que seria possible pel suport de Junts a la investidura d’Aragonès, deixant la porta oberta a incorporar-hi els consellers de JxCat en un termini breu que permetés facilitar l’acord. Ho admetia ahir en una entrevista a El Nacional el portaveu dels negociadors republicans, Sergi Sabrià.

El negociador i diputat d’ERC posa com a exemple el precedent basc del 2001, quan al juliol va ser investit lehendakari Juan José Ibarretxe amb els vots del PNB, Eusko Alkartasuna (EA) i Ezker Batua (EB-IU). La investidura va permetre a Ibarretxe formar un govern en minoria del PNB i EA, al qual finalment es va afegir EB-IU al setembre. “Ha passat en altres llocs, pot passar aquí”, deia Sabrià, que reafirmava que la voluntat d’ERC és “un govern ampli i transversal”, una opció que fins i tot va més enllà de JxCat, perquè inclouria la CUP i En Comú Podem, tenint en compte que els republicans ratifiquen la vocació d’investir Aragonès amb els vots d’aquestes tres forces –Sabrià assegura: “Aragonès en això ha estat molt clar; ha dit que, amb qui doni suport a la investidura, s’estarà en disposició de parlar-hi per entrar al govern. Endavant les atxes.”

Coalició, ara ja no

Ara bé, Sabrià també referma en l’entrevista el cop de volant que ha protagonitzat ERC en considerar que Junts retardava injustificadament l’acord de govern i assegura que els republicans ja no preveuen tancar un govern de coalició abans de la investidura, sinó deixar la porta oberta per fer-ho més endavant. Això vol dir que els republicans s’agafen al compromís expressat des de l’inici per Junts i repetit pel secretari general de la formació, Jordi Sànchez, d’investir Aragonès amb prou vots del seu partit si ERC també disposa del suport d’En Comú Podem. Sabrià conclou que “hi ha el compromís de Junts” d’evitar eleccions i rebla: “No crec que Junts falli al país.”

Per la seva banda, la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va reiterar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que estan oberts a tornar a negociar govern amb ERC si Aragonès es compromet a no repetir la coalició amb Junts. En aquest sentit, els comuns van celebrar l’anunci republicà de dissabte passat d’intentar un govern en solitari, però Albiach retreu a Aragonès que “li hagi durat quatre dies”, amb referència a la represa de les converses amb Junts que ha propiciat la CUP. D’altra banda, el PSC va acusar ahir ERC i JxCat de falta de respecte als catalans per la incapacitat de formar govern quan s’han complert tres mesos des del 14 de febrer.

Illa insisteix

El líder dels socialistes, Salvador Illa, va reiterar ahir que els resultats del 14-F van determinar una majoria d’esquerres liderada pel PSC i, un cop més, va demanar fer-ho realitat malgrat els vets encreuats expressats mútuament per ERC i el PSC. Illa repeteix el que va demanar a Aragonès en el ple de dijous: “És l’hora d’aixecar cordons sanitaris insòlits en la socialdemocràcia; és l’hora del retrobament de l’esquerra que ha de fer possible el retrobament entre catalans i catalanes.”

Manifest internacional

D’altra banda, l’Assemblea (ANC) donava a conèixer ahir un manifest signat per més d’un centenar de personalitats i organitzacions de diversos països en què es demana la llibertat dels presos polítics i la fi dels processos judicials contra els exiliats i els activistes independentistes, així com el respecte al dret d’autodeterminació del poble català. Signat pel premi Nobel Adolfo López Esquivel, l’expresident d’Hondures Manuel Zelaya i la dirigent indigenista argentina empresonada Milagro Sala, entre altres personalitats d’altres països, el document titulat Manifest internacional en suport del dret de Catalunya a la seva llibertat com a poble constata que “el 52% dels catalans” van votar partits independentistes.

Oi que ningú no vol aquest accident [eleccions]? És a les mans de Junts que no es produeixi
Sergi Sabrià
diputat i negociador d’erc
Continuem allargant la mà per tornar a seure i parlar amb ERC
Jéssica Albiach
presidenta del grup d’en comú podem
Hi ha una altra majoria possible, d’esquerres, liderada per qui va guanyar les eleccions
Salvador Illa
president del grup del psc-units

Front comú per l’hidrogen a Tarragona

El vicepresident del govern en funcions, Pere Aragonès; el president de Repsol, Antoni Brufau, i el d’Enagás, Antoni Llardén; la rectora de la URV, María José Figueras; el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, i el de l’AEQT, Rubén Folgado; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, i la vicepresidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Montserrat Ballarín, participaven ahir en la presentació del projecte Vall de l’Hidrogen, impulsat per la URV per promoure l’hidrogen verd com a matèria primera i font de calor de futur per a la indústria química, l’automoció, els usos residencials i el combustible en un projecte que té el suport de la Generalitat per finançar-se amb els fons europeus Next Generation.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona