Política

Macron rep una bufetada d’un espontani durant una visita oficial

L’agressor i un altre home han estat detinguts

El president francès relativitza l’agressió i fa una crida a la calma

El president francès, Emmanuel Macron, ha rebut una bufetada aquest dimarts per part d’un espontani durant una visita oficial al departament de la Droma (Occitània). Els guardaespatlles del polític han intervingut ràpidament i dues persones han estat detingudes.

Els fets s’han produït a la comuna de Tinh de l’Ermitatge, a la regió del Delfinat. Macron s’ha acostat a una tanca per saludar les persones que l’esperaven al carrer. Un home, amb posat tranquil, li ha estès la mà esquerra per saludar-lo i quan el president li ha correspost amb la seva, el primer li ha engaltat una bufetada a la cara amb la dreta.

L’individu ha cridat “Montjoie Saint-Denis, a baix la democràcia!”, un crit de guerra monàrquic que avui s’associa a l’extrema dreta nostàlgica.

L’equip de seguretat ha neutralitzat immediatament l’agressor i Macron ha continuat amb els intercanvis de salutacions amb aparent normalitat. Tant ell com una altra persona, tots dos de 28 anys, han estat detinguts. Ara es podrien enfrontar a una pena de tres anys de presó i 45.000 euros de multa.

L’Elisi s’ha limitat a confirmar que “un home ha intentat colpejar” el president, tot i que les imatges de l’incident donen la sensació que l’agressor sí que l’arriba a tocar. En tot cas, el gabinet ha assegurat que el cap d’Estat francès ha continuat mantenint intercanvis amb ciutadans després del succés, sobre el qual ha assenyalat que no farà més comentaris.

Però les imatges de l’incident s’han fet virals a les xarxes socials, que s’han dividit entre els qui han lamentat l’agressió i els qui l’han aplaudida. I és que el succés evidencia un ambient creixent de tensió i hostilitat política, amplificat a les xarxes socials.

Hi ha hagut més unanimitat és en la classe política, que ha condemnat l’altercat. El primer ministre, Jean Castex, ha alertat que a través del cap d’Estat, “tota la democràcia” ha estat atacada. “La democràcia és debat, diàleg i confrontació, expressió de desacords legítims, però no pot ser en cap cas violència, agressió verbal i molt menys agressió física”, ha dit.

A l’oposició, la presidenta de la ultradretana Agrupació Nacional, Marine Le Pen, ha advertit que “el debat democràtic pot ser dur” però “no ha de tolerar en cap cas la violència física”. És per això que ha condemnat “amb fermesa” el que ha passat i ho ha qualificat d’“intolerable”.

També ha volgut expressar “tot el suport” a Macron el líder del partit ecologista, Yannick Jadot. “La brutalització del debat polític amenaça la democràcia. És hora de recuperar un diàleg tranquil entre francesos i reconstruir vincles”, ha dit.

També s’ha volgut “solidaritzar” amb Macron l’esquerrà Jean-Luc Mélenchon, líder de La França Insubmissa: “Comenceu a entendre aquesta vegada que la violència passa als actes?”, ha preguntat. Mélenchon havia estat aquests dies en el focus de la polèmica per augurar diumenge en un programa de televisió que la darrera setmana de la campanya presidencial hi hauria “un greu incident o assassinat”.

Els fets es produeixen el mateix mes de les eleccions regionals franceses, que se celebraran el 20 i 27 de juny, i a només un any dels comicis presidencials. És per això que l’oposició ha criticat els desplaçaments de Macron, en els quals veuen un mal dissimulat inici de campanya.


Crida a la calma
De fet, l’incident s’ha produït després que Macron fes aquest dimarts una crida a la calma després de dos dies d’ebullició política per les declaracions de Mélenchon. “La vida democràtica necessita tranquil·litat i respecte per part de tot el món, tant dels responsables polítics com dels ciutadans”, ha dit Macron poc abans de rebre la bufetada.

Més tard, Macron ha volgut “relativitzar aquest incident”. “Crec que és un fet aïllat. No s’ha de deixar que amagui la resta de qüestions tan importants per a la vida de molts”, ha dit en una entrevista al diari local Le Dauphiné Libéré.

A més, ha dit que no té la sensació que hi hagi una degradació de l’ambient polític. “No m’agradaria que individus aïllats o gent que va cap als extrems puguin, d’alguna manera, fer oblidar la resta. El poble francès és republicà. La immensa majoria dels francesos s’interessa pels problemes de fons”, ha afegit.

El president ha insistit que no es pot deixar que “fets aïllats, d’individus ultraviolents, com sempre hi ha hagut també a les manifestacions, prenguin possessió del debat públic”, perquè “no ho mereixen”.

“A la República hi ha llibertat d’expressió, controvèrsia, llibertat de vot, i el pluralisme democràtic que fa que et puguis distanciar de gent a la que se li dona el mandat de forma regular i que vota les lleis. La contrapartida és que no hi pot haver violència, odi, ni en el discurs ni en els actes”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona