Política

Els presos polítics, en llibertat

“Avui és un dia d’alegria, però no completa”, diu Forcadell, que reclama l’amnistia per a exiliats i represaliats. “Queda molt per fer”, assegura Bassa

Ja són lliures. Carme Forcadell ha sigut la primera en sortir de la presó de Wad-ras, a Barcelona, i pocs minuts després ho han fet els set de Lledoners. A un quart d’una del migdia ho ha fet Dolors Bassa a Puig de les Basses. Els nou presos polítics han abandonats els centres penitenciaris, l’endemà que el govern espanyol hagi aprovat els indults.

Un cop el Suprem ha enviat als centres penitenciaris les resolucions d’excarceració, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva i Dolors Bassa ja han pogut sortir en llibertat.

Jordi Cuixart, que estava der permís, ha tornat aquest matí a Lledoners per firmar l’indult i recollir les seves coses. Cuixart ha entrat a la presó amb una bandera de Freedom for Catalonia, d’Òmnium.

ls set líders independentistes indultats per l’1-O han refermat el seu compromís amb l’independentisme minuts després de la posada en llibertat de Lledoners. Des d’un escenari a tocar del centre penitenciari i amb la presència de desenes de ciutadans i representants polítics, els ja excarcerats s’han compromès a seguir treballant per l’amnistia i han recordat les persones represaliades i els polítics catalans a l’estranger. “No ens tirarem enrere, no acceptarem cap silenci a canvi de cap indult” ha afirmat el president de JxCat, Jordi Sánchez. Per la seva banda, el president d’ERC, Oriol Junqueras, s’ha compromès a treballar des de la política per assolir l’amnistia i per als 3.000 represaliats que tenen processos oberts amb la justícia.

Carme Forcadell

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha celebrat aquest dimecres, en sortir de la presó de Wad Ras, la “petita victòria” que suposa la concessió dels indults als líders independentistes presos, si bé ha reivindicat una amnistia per posar “fi a la repressió”.

Acompanyada per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, l’expresident de la cambra catalana Roger Torrent i la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, entre d’altres, Forcadell ha reivindicat una amnistia al seu parlament a les portes de la presó: “Aconseguirem la fi de la repressió per a tots els exiliats i represaliats”.

Segons Forcadell, “avui és un dia d’alegria”, per als presos del procés indultats i les seves famílies, “però l’alegria no és completa”.

“El que volem és la fi de la repressió. Això d’avui és un pas cap a aquest camí, és veritat que no és una gran victòria, però és una victòria”, ha remarcat.

Dolors Bassa

L’exconsellera de Treball, Dolors Bassa, ha assegurat a la sortida de la presó del Puig de les Basses de Figueres que els indults són un “pas endavant” però ha avisat que cal fer “molts passos més”. “És un primer pas que obre la porta a fer les coses des de la política i no la judicialització”, ha dit. Però ha afegit: “No hem d’oblidar que avui només sortim nou persones, n’hi ha moltes d’exiliades i encausades”. Bassa, a més, ha recordat que el dia 29 haurà de comparèixer davant del Tribunal de Comptes, un tribunal que ha qualificat “d’ignomínia”. “No som on som perquè hi diguin sinó perquè queda molt per fer”, ha insistit.

La consellera també ha dit que els indults haurien d’haver arribar “molt abans” i que, tot i que els celebra, no signifiquen el final de res. “Els nostres ideals són els mateixos. Fins ben aviat al carrer!”, ha dit als centenars d’assistents.

Suport a l’exterior

A l’exterior del centre penitenciari s’han aplegat desenes de persones per rebre els presos polítics a la seva sortida. Han pogut arribar fins al centre penitenciari tot i que els Mossos han barrat a el pas a la gent que s’ha desplaçat fins a Lledoners per rebre els presos polítics, excepte a premsa, autoritats i familiars.

Puigdemont

Poca estona abans que els presos polítics surtin, Carles Puigdemont ha tingut unes paraules cap a ells: “Bentornats a casa vostra d’on mai no us haurien d’haver apartat. Gaudiu de la llibertat retrobada, amb plenitud i alegria compartida!”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona