Política

Cuba viu les protestes més greus en trenta anys

El govern reconeix que la pandèmia agreuja la precarietat, però alhora diu que es vol “desacreditar” el comunisme

AI denuncia repressió i Biden defensa “el dret dels cubans a decidir el seu propi futur”

Milers de cubans han sortit al carrer per protestar per les dures condicions de vida a l’illa, agreujades per la pandèmia en un país que viu fonamentalment del turisme. La pandèmia s’ha afegit a la precarietat provocada per les mesures de bloqueig imposades per l’administració de l’expresident nord-americà Donald Trump. Amb els contagis i les víctimes mortals expandint-se, els cubans viuen aquests dies escassetat d’aliments, medicines i talls de subministraments bàsics.

Les protestes són les pitjors en trenta anys i van començar diumenge amb uns quants centenars de persones a San Antonio de los Baños, un poble de la província d’Artemisa, per exigir a les autoritats vacunes contra la Covid. En poques hores, la protesta es va replicar per les xarxes socials i es va entendre a la resta del país, incloent-hi la capital, amb crits de “llibertat”, “pàtria i vida” i “a baix la dictadura”. Poc després i en una compareixença televisada, Miguel Díaz-Canel feia una crida a “tots els revolucionaris, a tots els comunistes, que surtin al carrer”, cosa que molts van fer, amb crits de “visca la revolució!” a l’Havana, enfrontant-se amb altres ciutadans. El president cubà es va desplaçar a San Antonio de los Baños, on va reconèixer la gravetat de la situació i la “legitimitat” de les queixes, però alhora va apuntar als Estats Units com a amplificador de les queixes: “Hi ha oportunistes, contrarevolucionaris i mercenaris pagats pel govern dels Estats Units per armar aquest tipus de manifestacions.”

La policia va detenir la nit de diumenge dotzenes de persones. La directora d’Amnistia Internacional per a les Amèriques va afirmar, des de Mèxic, que “hi ha hagut persones ferides per trets de la policia, detencions arbitràries, amenaces i atacs a periodistes, a més d’una forta presència militar i un govern intolerant”. Una versió confirmada per diferents periodistes internacionals a l’illa, però negada ahir per Díaz-Canel: “Ja m’han sortit dient que a Cuba reprimim, assassinem. On són els assassinats cubans?” I hi va afegir: “Tenim persones insatisfetes, amb incomprensions, falta d’informació i desig de manifestar-se... Però hi ha hagut vandalisme. Hi ha un sector que delinqueix.” El govern manté tallada la connexió d’internet mòbil, mentre familiars de detinguts feien cua ahir a comissaries per demanar que els alliberessin. El govern cubà ha assegurat que els talls elèctrics són deguts a avaries a les principals centrals termoelèctriques per l’augment de la demanda a causa de la calor, i que l’electricitat es restablirà avui.

L’exili cubà va aprofitar per sortir a demanar al president dels Estats Units, Joe Biden, que actuï de “manera decisiva”, en una roda de premsa a Miami juntament amb exiliats de Veneçuela, Nicaragua i Síria. “Si Biden no actua, Cuba s’omplirà aviat d’assessors russos i xinesos”, van assegurar, i van qualificar les protestes de “rebel·lió popular”.

La Casa Blanca no va reaccionar fins ahir a la tarda. En un comunicat, Biden no es va comprometre a res: “El poble cubà està exercint amb valentia drets fonamentals i universals.” I va manifestar el seu “respecte a la protesta pacífica i el dret a decidir el seu propi futur”. Biden també va cridar el govern comunista a “escoltar el seu poble i a servir les seves necessitats, en lloc d’enriquir-se ells mateixos”.

LES FRASES

És legítim tenir insatisfaccions, però hi ha un sector que delinqueix
Miguel Díaz-Canel
PRESIDENT DE CUBA
El poble cubà està exercint amb valentia drets fonamentals i universals
Joe Biden
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia