Política

El Congrés convalida el decret dels interins gràcies a un acord d’última hora entre el govern espanyol i ERC

El govern espanyol accepta que els interins que portin 10 anys sense la plaça convocada l’obtinguin sense oposició

El Congrés ha convalidat aquest dimecres tres decrets del govern espanyol per a la rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica, la flexibilització de l’ús de la mascareta a l’exterior i la reducció de la temporalitat dels interins. Ho ha fet gràcies a acords d’última hora amb els seus socis parlamentaris, que tot i els retrets i reserves s’han abstingut o han votat a favor de les mesures per assegurar la majoria parlamentària.

En el cas dels interins l’aprovació s’ha produït per un sol vot de diferència. Ha estat possible per un canvi de vot d’ERC, que ha negociat un ’sí’ a canvi de tramitar el decret com a projecte de llei i establir que les oposicions no siguin eliminatòries. Montero també ha anunciat que els interins que portin 10 anys sense la plaça convocada l’obtindran sense oposició.

Pel que fa al decret de rebaixa de l’IVA del 21% al 10% de la factura elèctrica, aquest ha obtingut l’aval de la cambra, per 193 vots a favor; 3 vots en contra i 152 abstencions. D’aquesta manera, ha superat la votació malgrat que els grups de l’oposició han carregat contra el govern de Sánchez per l’escalada històrica de preus. Tots, també els socis, han recordat que la rebaixa de l’IVA és només “un pedaç” que no resol el problema de fons. El decret ha obtingut el ’sí’ del PSOE, Podem, ERC, Cs, PNB, Junts, i PDeCAT, mentre que s’han abstingut el PP, Vox, Bildu i CUP. Coalición Canarias s’hi ha oposat per una suposada invasió de competències.

La vicepresidenta Tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat que l’alça dels preus de la llum és fruit del creixement del preu del gas i està íntimament lligat al disseny de les regles del mercat, que estableixen que els preus de l’energia es fixen segons el cost de l’última generació que entra al mercat, normalment la més cara.

Ribera ha advertit que l’alça de preus es mantindrà en els pròxims mesos per l’alta demanda mundial associada a la recuperació econòmica i a la restricció de les exportacions de gas de Rússia. En tot cas ha assegurat que ja ha plantejat per carta a la Comissió Europea la necessitat d’introduir canvis en el mecanisme que estableix els preus.

L’executiu també ha aconseguit salvar el decret de relaxament de l’ús de les mascaretes, que ha obtingut els vots favorables del PSOE, Podem, Cs, Bildu i el PDeCAT. Hi ha votat en contra el PP, mentre que el PNB, ERC, Junts i la CUP s’han abstingut. El resultat de la votació ha estat de 180 vots a favor, 90 en contra i 79 abstencions.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat que el decret és “un pas més” cap a la recuperació de la normalitat. Ha destacat que un 50% de la població ja té la pauta completa de vacunació. “Tenim una part molt important de la població protegida”, ha sentenciat. Les explicacions de la ministra no han convençut l’oposició ni els socis parlamentaris, que li han recordat la situació de la pandèmia i la irrupció de la variant Delta. El PP ha anat més enllà per qualificar la ministra d’”irresponsable” per no fer marxa enrere.

Uns 200 interins es concentren al Parlament per donar suport a la llei d’estabilització del sector públic

Uns 200 interins s’han concentrat a les portes del Parlament per donar suport a la proposició de llei d’estabilització dels treballadors del sector públic, la proposta de la CUP, segons xifres dels convocants. La concentració, impulsada per la Plataforma d’Interins de Catalunya (PIC), amb el suport dels sindicats IAC, CGT, COS i USTEC, ha reclamat la fixesa dels treballadors que denuncien que fa anys que treballen “en frau de llei” a les administracions catalanes. Els concentrats han celebrat la llum verda de la cambra a la proposició de llei cupaire, però s’han mostrat preocupats pels “canvis” en els posicionaments d’ERC i Junts durant el debat.

En declaracions a l’ACN, la portaveu de la PIC, Ruth Gras, ha avisat que han detectat canvis d’opinió que els preocupen en les intervencions dels partits de Govern, que “temps enrere feien veure que sí que estaven d’acord amb la fixesa que proposa la CUP”. Ara, però, “es nota que el text de la llei no l’acaben de comprar”, ha dit Gras, que ha acabat satisfeta per com ha transcorregut el debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona