Política

JAUME CODERCH

ALCALDE D'ESPOLLA (CIU)

“El perill a l'Albera són els incendis”

Coderch diu que deixarà el càrrec el 2011 després de 32 anys

L'alcalde assegura que és la carretera de Banyuls

Quins projectes està tirant endavant aquest mandat?

Teníem en ment portar la llum, aigua i depuradora a un nucli petit a dos quilometres que es diu el Village i ho hem aconseguit. L'obra està pràcticament acabada.
No tenien cap servei?
No, en temps en el que estem sembla que no pugui ser però és així. I encara els problemes que he tingut amb la gent d'allà. En comptes d'esperar-nos amb globus, hem tingut problemes. Ara falta asfaltar la carretera d'aquest mateix nucli i també el camí cap a Vilartolí i la portada d'aigua de la presa que tenim aquí a cinc quilòmetres. La conducció està feta de fa 38 anys amb fibrociment i ara la canviem.
La crisi els ha fet deixar algun projecte pendent?
De moment no se n'ha quedat cap pel camí, una altra cosa és que haguem cobrat. Però les obres s'han anat fent. Faltarà l'any que ve la tercera fase de l'enllumenat públic del poble.
És alcalde des del 1979. Com ha canviat el seu paper en aquest temps?

S'ha anat complicant. Era molt senzill ser alcalde els primers anys perquè sense voler les coses sortien, tothom hi estava d'acord. Ara n'hi ha un tip, de burocràcia i de gent que es queixa. És més difícil. Quan fas una obra mires que afavoreixi el 99% del poble, però s'ha d'entendre que sempre hi pot haver aquell 1% que potser en surt perjudicat.

I el poble?
Ui, abans quan entraves a França es notava molt la diferència i ara pràcticament és al revés, potser ens hem passat i tot. El poble ha canviat un 300%; de fet, a Espolla i a tot arreu.
I quin balanç en fa?
En general estic content. Una altra cosa és que el poble ho estigui. Vull dir que sempre intentes fer les coses bé però no sempre tothom està content.

En un poble petit hi deu fer molt la relació personal amb l'alcalde...

Exacte, aquí el que sempre rep és l'alcalde. L'alcalde ho és 24 hores; si la llum ha marxat, truquen a casa, si no hi ha aigua, truquen a casa, i si la mare es troba malament, truquen a casa. Però sempre he dit que és el millor que em podia passar, ser alcalde.

Ha decidit si es torna a presentar?

Totalment decidit. Les pròximes eleccions ja no em presentaré. Havia pensat plegar abans i deixar aquest últim any per a algú altre, però de moment ho farem així. Amb 32 anys ja no ve d'un, no?

N'està cansat?
Ara en començo a estar tip, sí. Em pesa una mica i això que tinc molt bona gent a l'Ajuntament i tinc bones amistats a tot arreu, però vaig entrar que tenia 37 anys i quan sortiré em faltaran molt pocs dies per fer-ne 70. M'encanta, però ara ja se'm fa pesat.

Quin projecte li fa més il·lusió?

La carretera de Banyuls. Em va costar 25 anys d'aconseguir i és un èxit. A la cooperativa del vi i l'oli, el 90% dels clients són francesos i la majoria baixen per la carretera. També n'hi ha que baixen a mercat a Figueres. D'aquí a Banyuls hi ha 18 quilòmetres. Hi ha molt bona relació, amb Banyuls, a més a més.

Reclamen un institut a Peralada per no anar a Figueres. Per què?

Hi ha gent que es queixa. Creiem que seria més bo per a la mainada, que estarien més protegits, i que els quedaria més a la vora. També anem al CAP de Peralada; per tant, quedaria tot concentrat.

El debat sobre els parcs eòlics està obert a la comarca. Vostè és dels alcaldes que hi estan a favor...

Sí, per a mi és bo que s'instal·lin perquè és una energia neta. Per a un ajuntament petit, recollir uns 150.000 euros l'any per exemple seria bo per finançar serveis per al poble. Coses que ara no es poden fer, perquè en un projecte gran encara que el govern hi posi el 50% l'Ajuntament no hi pot posar la resta.

Quin projecte creu que podria fer?

Home, hem comprat les antigues oficines de la cooperativa i l'antic ajuntament, i hi podríem fer una biblioteca, activitats i fins i tot l'ajuntament. S'ha de tirar a terra, però costaria 800.000 euros. Ara no ho podem fer però potser sí que ho faríem llavors.

I no afectaran l'Albera?

Jo no ho crec pas. Pel que sé no es tallarà ni un arbre. A més, penso que els molins es poden usar com un atractiu turístic més. El perill aquí no són els molins, és el foc. Aquest és el perill més gros que tenim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Veray (PP): “socialisme i separatisme són inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les