Política

Illa avisa Aragonès que no pot abanderar el diàleg sense una taula de partits catalana

El líder del PSC al Parlament qualifica de “decebedor” el govern d’ERC i JxCat

Reclama que els reconeixements institucionals representin “tots els catalans”

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha avisat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no podrà “abanderar el diàleg” ni “donar lliçons” sobre el mateix fins que no impulsi una taula catalana que funcioni en paral·lel a l’espai de negociació entre el govern central i la Generalitat.

El secretari d’Organització socialista ha afirmat que Aragonès “no ha estat el president de tots” perquè s’ha negat a liderar un procés de diàleg intern entre les forces catalanes per recuperar consensos trencats durant els anys del procés.

En aquest sentit, ha instat Aragonès a “obrir el diàleg a Catalunya”, que segui amb qui no pensa com ell i reconegui que Catalunya és “plural”. “Asseguem-nos, parlem, discutim, discrepem, negociem, cedim, pactem”.

Ha avisat el republicà que “el diàleg a Catalunya es produirà” encara que no l’abanderi Aragonès. “Caldrà veure si el liderarà vostè o si haurem de buscar altres camins perquè es produeixi. I, si vostè no ho fa, trobarem el camí per fer-ho”, ha assegurat.

Illa ha fet aquestes consideracions durant la seva intervenció al final de la primera de les dues jornades de treball dels 33 diputats del grup parlamentari del PSC-Units al monestir de les Avellanes, a Os de Balaguer (Noguera), on s’han reunit per preparar el curs polític.

El cap de l’oposició ha convidat els seus diputats a veure com un “estímul” el “tarannà decebedor” del govern d’ERC i Junts, que en la seva opinió, és “més del mateix” en relació amb els governs independentistes dels últims anys.

Segons ell, el govern ha suspès després dels seus primers cent dies de mandat en els tres grans reptes que havia d’afrontar: ha mostrat massa “titubejos” en la lluita contra la pandèmia, no ha estat prou actiu per dinamitzar l’economia i només ha posat “pedaços” en l’àmbit social.

És per això que ha convidat els seus diputats a seguir treballant i els consellers del seu “govern alternatiu” a continuar posant sobre la taula propostes serioses, com el pla de xoc social que va plantejar Raúl Moreno, i a fiscalitzar el treball dels departaments de la Generalitat.

Una de les qüestions que ha abordat el grup socialista aquest dijous han estat els pressupostos del 2022, amb una reunió tècnica en la qual s’han analitzat les mancances dels comptes actuals, dissenyats abans de la Covid-19 i prorrogats durant el 2021.

El dirigent socialista ha volgut dedicar unes paraules a l’actual vicepresidenta segona del Parlament, Eva Granados, a qui el PSOE situa com la seva propera portaveu al Senat: “Eva està cridada a escriure pàgines molt interessants en la política espanyola”, ha apuntat.

D’altra banda, Illa ha lamentat les destrosses provocades pels xàfecs als municipis de les comarques del Montsià i del Baix Ebre, i ha agraït el treball dels bombers i serveis d’emergències.

En aquest context, a Aragonès, que “faci cas” als alcaldes i alcaldesses i enviï recursos directes als ajuntaments damnificats pel temporal d’aquesta setmana a les Terres de l’Ebre. Illa ha reclamat a Aragonès que no passi com el 2018, quan no van arribar recursos directes als ajuntaments, tot i les inversions de l’Estat.  També ha demanat al govern que doti de més recursos als parcs de Bombers de la zona, així com aconseguir que l’Agència Catalana de l’Aigua faci inversions on no es puguin absorbir aiguats com els d’aquests dies.

Finalment, Illa ha anunciat que el partit participarà dels actes institucionals de l’Onze de Setembre i ha confiat que la propera Diada serà una festa “de tots els catalans” que representarà un “punt d’inflexió” per obrir un temps nou a Catalunya.

En aquesta línia, ha defensat que “en tots els reconeixements que donin les institucions de tots els catalans, ens hem de sentir reconeguts tots els catalans. No dic més de moment, ja se m’entén”, ha apuntat en una al·lusió indissimulada a l’anunci de la concessió de la Medalla d’Honor del Parlament als represaliats per l’1-O.

En l’acte d’inici del curs polític dels socialistes catalans també han intervingut el líder del PSC a l’Ajuntament de Lleida, Felix Larrosa; la senadora i regidora de Balaguer, Lorena González, i el diputat Òscar Ordeig.  Tots tres han centrat els seus discursos a reclamar més inversió i atenció per a les comarques lleidatanes i per a la Val d’Aran, una zona molt diversa geogràficament i que arrossega problemes de despoblació i comunicació, amb mancances en les seves infraestructures físiques i telemàtiques. Larrosa ha reivindicat Lleida com a “segona capital” de Catalunya com a representant de la zona interior, de la “terra ferma” enfront de l’arc marítim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries