Política

Colau renega del referèndum i el qualifica de “ximpleria”

L’alcaldessa de Barcelona diu que “no hi ha cap condició” per plantejar-lo ara

Sorpresa en el PSC pel canvi d’opinió, quan, diuen, “ens donava lliçons”

“Trist” i “insultant”, rèpliques de l’independentisme

De cedir locals per al referèndum de l’1 d’octubre del 2017 o defensar, anys abans, que se’n fes un d’“ineludible” de pactat amb l’Estat amb reconeixement internacional, a renegar de la idea perquè “la gent no està per ximpleries”. Aquesta és l’evolució política que va mostra ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a TV3. Interrogada sobre els temes que haurien d’aparèixer a la taula de diàleg i les aspiracions independentistes, la líder dels comuns va assegurar que s’ha de continuar plantejant la desjudicialització i la reforma del delicte de sedició –descartat pels socis del PSOE–, la reforma de l’autogovern, la millora del finançament, i va deixar la porta oberta al fet que “algun dia” s’haurà de votar una proposta consensuada a Catalunya i a l’Estat. Però va insistir que s’havia d’aprendre dels errors del passat i de l’“autoengany” i les “promeses que sistemàticament s’incomplien” per part de l’independentisme, i per aquest motiu va demanar “menys grandiloqüències” i anar “pas a pas”.

Les declaracions a dos dies que la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, pronunciï una conferència per exposar la seva proposta per a Catalunya, van ser àmpliament criticades per l’independentisme, però fins i tot el PSC va mostrar la seva “sorpresa per l’evolució política” de l’alcaldessa. Així s’hi va referir el diputat i primer secretari del PSC a Barcelona, Ferran Pedret, recordant: “Ens donava lliçons en el passat sobre aquesta qüestió”, i ara s’acostava més a les posicions dels socialistes. Amb tot, Pedret va deixar clar que el PSC mai l’havia qualificat de ximpleria perquè “és un debat polític de primer ordre”.

En l’independentisme les reaccions van ser fulminants. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, li va respondre que “la ximpleria és no fer cas al 80%” de la ciutadania que demana una solució democràtica sobre la base de “l’autodeterminació i l’amnistia”. Es va mostrar convençuda que Colau “sap que la clau de volta i la solució al conflicte és el referèndum”, i va lamentar que els comuns caiguin en “la irrellevància política” optant per “desconnectar-se de la majoria del país”.

Pels socis del govern català, les paraules de l’alcaldessa volen “tapar la gestió nefasta” que està duent a terme a la capital catalana, en paraules de la portaveu de JxCat i presidenta del grup municipal de Barcelona, Elsa Artadi. Per Junts, les paraules de Colau van ser “molt decebedores” i “insultants” per a la ciutadania. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va trobar “realment trist” qualificar de ximpleria “la màxima expressió de la democràcia”, i es va qüestionar si les paraules de Colau qui sap si són “l’herència (o la factura) que ha deixat Manuel Valls”.

L’expresident Quim Torra també va lamentar a Twitter que “quan Barcelona renuncia a posar-se al davant de la nació es provincialitza i la mediocritat l’engoleix”.

LA FRASE

Després del que ja portàvem i ara amb la pandèmia i la crisi climàtica, la gent ja no està per ximpleries
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona
Guerra a Gaza

Sud-àfrica insta el Tribunal Internacional de Justícia a evitar l’ofensiva a Rafah

Barcelona
Olot

Polèmica en el ple per no deixar intervenir els veïns del Morrot

Olot
Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

Barcelona
judicial

Òmnium fa saber a García-Castellón que Oleguer Serra està exiliat a Suïssa

barcelona
Guerra a Gaza

Cinc soldats israelians moren per foc amic al nord de la Franja

Barcelona

L’atemptat contra Fico va ser obra d’un “llop solitari” amb motivació política

Barcelona
Guerra a Europa

Zelenski visita Khàrkiv en plena ofensiva i diu que la situació està controlada

Barcelona
Política

El jutge del cas Tsunami denega a Marta Rovira declarar des de Suïssa

barcelona