Política

Macron anuncia una gran reforma de la seguretat, tema clau de les eleccions

El president francès preveu duplicar el nombre d’agents al carrer en deu anys

El cap de l’Elisi rep atacs de la dreta i la ultradreta pels atacs a policies

El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar ahir una reforma a fons de la seguretat, una qüestió clau en les eleccions presidencials de l’any que ve i que té com a mesura estel·lar duplicar la presència d’agents als carrers en deu anys.

En un discurs ahir a l’acadèmia de policia de Roubaix (al nord del país), Macron va desgranar iniciatives per a una transformació “radical” de la seguretat, dirigides a contrarestar les crítiques que li arriben tant de la dreta com de l’esquerra. El president es va comprometre a transformar de manera “dràstica” els procediments burocràtics i legals, i a duplicar el nombre de policies als carrers en un termini de deu anys.

Macron va prometre que tots els agents que patrullen a la via pública tindran una càmera personal a l’uniforme a finals de l’any vinent, així com els cotxes patrulla d’aquí al 2023. Les imatges serviran de suport en els procediments judicials.

Tot això se sumarà a “inversions històriques” en equips, vehicles i edificis, amb un augment de 1.500 milions d’euros del pressupost del Ministeri de l’Interior el 2022, dels quals 500 milions aniran destinats a l’aplicació d’aquest nou projecte de reformes. A més, va demanar que per al 2023 ja estiguin operatives les denúncies per internet, i que hi hagi més atenció a les víctimes, especialment a les de violència masclista. El president va anunciar també multes automàtiques directes per castigar les ocupacions il·legals d’edificis o terrenys.

Macron va recordar que diverses categories de delictes ja han baixat notablement des del 2017: un 25% els robatoris en habitatges i un 20% els d’automòbils, unes dades que va sumar al fort augment de les confiscacions de partides de droga i de les detencions de traficants.

El cap de l’Elisi responia, així, a les creixents crítiques de la dreta i la ultradreta al govern pels freqüents atacs amb focs artificials i altres projectils contra agents i comissaries en zones difícils, o per l’increment del nombre de morts en les disputes entre narcotraficants. “No oblido la manca de mitjans, agressions repetides i desconfiança a vegades insuportable”, va reconèixer davant els agents.

La seguretat serà un dels eixos de la campanya per a les eleccions presidencials de l’abril vinent, en què es dona per fet que Macron buscarà la reelecció. L’aspirant més ben situat pel partit conservador LR, Xavier Bertrand, va proposar dilluns una pena automàtica d’un any de presó en ferm per als agressors de policies.

Una part dels partits d’esquerra, en canvi, prefereixen assenyalar l’ús excessiu de la força per part d’alguns policies, especialment contra joves i minories. Macron va anunciar la creació d’un mecanisme de “control parlamentari” que avaluï l’acció dels agents, perquè “no s’ha de témer perquè hi hagi més transparència”.

LA XIFRA

1.500
milions
d’euros més de pressupost tindrà el Ministeri de l’Interior en l’exercici de l’any 2022, segons Macron.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona