Política

Ni vint-i-quatre hores

El president Puigdemont surt de la presó sense mesures cautelars i declararà el pròxim dia 4

Sánchez i Junqueras coincideixen a voler preservar el diàleg

Tutto bene”, diu Carles Puigdemont. Una nit ha passat només a la presó sarda de Bancali. No havien passat encara vint-i-quatre hores des que la policia italiana va detenir dijous al voltant de les nou de la nit el 130è president de la Generalitat en posar els peus a l’Alguer que el Tribunal d’Apel·lacions de Sàsser va deixar-lo sortir amb l’única obligació de declarar el pròxim dia 4 d’octubre. No es descarta que ho faci per videoconferència. Pot anar on vulgui, ja que no s’han dictat mesures cautelars, segons va informar el seu advocat italià, Agostinangelo Marras. De fet, dilluns està convocat a la reunió d’una comissió del Parlament Europeu.

Desenes de persones es concentraven ahir davant del centre penitenciari amb estelades per rebre Puigdemont, que va sortir a les sis en punt de la tarda. “Vaig pensar que això podia passar, però sabíem també com podia acabar, perquè la decisió del tribunal europeu és claríssima. El que passa és que Espanya no perd mai l’oportunitat de fer el ridícul”, va explicar a la porta del penal.

El procediment continua viu, però val a dir que el jutge i el fiscal italians van comprar la tesi de la defensa de Puigdemont en el sentit que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va determinar que no es pot detenir Puigdemont, tota una bufetada –una altra– al jutge instructor del Tribunal Suprem de la causa contra Puigdemont, Pablo Llarena. L’ensurt de dijous es converteix, doncs, en una altra victòria en el front internacional. En el cas d’Alemanya, Puigdemont va passar dotze nits a la presó i el procés es va demorar quatre mesos, però aleshores encara no era eurodiputat.

“La bona notícia és que sortirà de la presó i el tindrem a l’Alguer celebrant l’aplec internacional Adifolk, amb aquest petit retard que ens ha ocasionat un cop més el Tribunal Suprem espanyol”, celebrava el director de l’oficina del president, Josep Lluís Alay, que viatjava amb ell quan el van detenir –a Alemanya i a l’Alguer.

Puigdemont havia de passar a disposició del tribunal ahir al migdia, però el seu equip d’advocats va demanar l’ajornament de la vista perquè el tribunal i la fiscalia italiana poguessin estudiar millor el cas.

El seu advocat, Gonzalo Boye, va avançar que demanarà al TGUE mesures cautelaríssimes perquè li retorni la immunitat com a eurodiputat, mentre que Llarena movia fitxa i enviava a les autoritats judicials italianes l’euroordre “en actiu” cursada el 14 d’octubre del 2019 contra el president i la qüestió prejudicial que va plantejar a la justícia europea.

La detenció generava una allau de reaccions polítiques i tornava a tensar els socis de govern al voltant de la taula de diàleg. Pedro Sánchez va coincidir amb Oriol Junqueras a l’hora d’intentar que la taula no en surti escaldada. El president espanyol considera que és “més important que mai” reivindicar el diàleg, mentre que el president d’ERC reclamava des de RAC1 “un esforç” perquè no es posi en perill aquest instrument. En canvi, el vicepresident, Jordi Puigneró, deia a primera hora des de la concentració de suport a Puigdemont a prop del consolat italià a Barcelona: “Ja vam avisar que érem molt escèptics amb la taula de diàleg i veiem com el temps ens està donant la raó”. Cap membre d’ERC del govern va acudir a la protesta –sí que hi havia una representació del partit–, a diferència dels consellers de Junts per Catalunya i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Posteriorment, els titulars dels departaments de Junts es van trobar per analitzar la situació abans d’una reunió d’urgència de tot l’executiu –excepte la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, que viatjava de Roma a l’Alguer–. En van sortir plegats a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat en una compareixença d’Aragonès en què va evitar referir-se explícitament a la taula. El president va anunciar que viatjaria amb Puigneró a Sardenya –tenen prevista l’arribada avui a les 11 del matí– per donar suport a Puigdemont. Sí que va admetre que la detenció “no ajuda gens el procés de resolució del conflicte” i no contribueix a generar “confiança entre les parts”.

Aragonès va reclamar la retirada de les euroordres contra els exiliats i va subratllar que l’única sortida és l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia. “L’Estat espanyol ha enganyat el tribunal europeu”, va alertar Aragonès. La consellera Alsina va enviar una carta al president del Parlament Europeu, l’italià David Sassoli, perquè intercedís.

L’advocat de Puigdemont va alertar que el TGUE “se sentirà enganyat” perquè va aixecar la immunitat a l’eurodiputat “en la creença que totes les parts estàvem dient la veritat i actuant de manera lleial”. “S’ha vist que no és així o que el Tribunal Suprem va pel seu camí i el regne d’Espanya, per un altre”, va explicar Boye, que va recordar que l’advocacia general de l’Estat va comunicar al tribunal europeu que les euroordres estaven suspeses.

Boye també va observar que la setmana passada el president va superar sense impediments diversos controls policials en una visita a París per reunir-se amb diputats francesos, i tampoc en els seus viatges a la Catalunya del Nord o per Bèlgica no havia tingut cap problema.

Interior ho sabia

D’altra banda, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va negar que hi hagués policies espanyols presents en el moment de la detenció i va afirmar que va saber de la detenció quan les autoritats italianes li ho van comunicar, malgrat que El Español assegurava que el Ministeri de l’Interior va monitoritzar i supervisar la detenció des de Madrid.

“Avui, Itàlia, arrossegada per l’Estat espanyol, té un pres polític”, va sentenciar des de Brussel·les el també exiliat Toni Comín, que va instar la comunitat internacional –i indirectament ERC– a preguntar-se com es pot negociar amb un estat que vulnera de manera sistemàtica l’estat de dret.

A tot això, la fiscalia espanyola feia córrer la versió que Puigdemont només no podia ser detingut en l’exercici de la seva feina com a eurodiputat. Boye i Comín van recalcar que el president s’havia de reunir –i es reunirà– amb diferents autoritats alguereses en qualitat d’europarlamentari. “La fiscalia fa quatre anys que s’equivoca en les seves interpretacions”, va resoldre l’advocat. I així, de tribunal en tribunal, la internacionalització del conflicte continua.

Vaig pensar que això podia passar. Espanya no perd mai l’oportunitat de fer el ridícul
Carles Puigdemont
130è President de la Generalitat
El Suprem ha tractat de jugar una carta poc clara i poc correcta que no té a veure amb la dinàmica judicial
Gonzalo Boye
Advocat de Puigdemont

Manifestació, demà a Barcelona

A banda de la concentració convocada per l’Assemblea Nacional Catalana a prop del consolat italià –la policia no va deixar que es pogués arribar fins a la porta–, també hi va haver protestes a les vuit del vespre davant dels ajuntaments del país, i ja hi ha convocada, pel Consell per la República, amb el suport de l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI, una manifestació per demà al punt del migdia al passeig de Gràcia amb la Diagonal.

També hi va haver ahir concentracions davant de la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, a l’Alguer, a Perpinyà, Luxemburg, Londres, Tolosa i Pamplona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona