Política

El G-20 es compromet a evitar el col·lapse humanitari afganès

La Unió Europea anuncia mil milions d’ajuda per a l’Afganistan davant l’emergència socioeconòmica i l’arribada del fred

Les ajudes es vehicularan a través d’organitzacions internacionals independents per evitar els talibans

Ahir es va celebrar una cimera extraordinària del G-20 per parlar de l’Afganistan. La va organitzar Itàlia, que té la presidència de torn del Grup dels Vint. Es va fer a porta tancada per internet, va durar tres hores i hi van assistir la majoria de caps d’estat, amb dues absències destacades: les del líder xinès, Xi Jinping, i el rus, Vladímir Putin. Les diferències entre els països sobre com abordar la situació a l’Afganistan van fer que s’avisés la premsa abans de començar la cimera que no hi hauria cap document conjunt, només una roda de premsa del primer ministre italià, Mario Draghi, per explicar-ne el resultat.

“Som conscients que l’emergència humanitària és molt greu”, va dir l’exbanquer per encetar la conferència davant dels mitjans. I a continuació va definir la trobada com a “fructífera i satisfactòria”. Encara més: va ser “un èxit perquè és la primera resposta multilateral a la crisi de l’Afganistan”, va dir Draghi. “Hem tingut més d’una confirmació que les Nacions Unides seran protagonistes d’aquesta resposta”, va continuar. D’aquest G-20, segons Draghi, n’ha sortit el compromís que el país no torni a ser “un refugi de terroristes”. En aquest sentit, el primer ministre italià va explicar que el primer pas per a la lluita contra el terrorisme sempre ha de ser “parlar”, iniciar una comunicació entre tots els països, i que l’èxit de la trobada rau en el fet que tots estan d’acord que cal una “resposta unitària”. “Desconec la relació entre els talibans i ISIS, però la meva sensació és que no són particularment amics”, va dir l’expresident del Banc Central Europeu.

“Hem de fer tot el possible per evitar un greu col·lapse humanitari i socioeconòmic a l’Afganistan”, havia dit just abans de començar la trobada la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per anunciar a continuació que al G-20 presentaria “un paquet d’ajudes a l’Afganistan per valor de mil milions d’euros”. Els EUA, a més, hi afegiran 300 milions de dòlars. Aquest mes d’agost passat, Von der Leyen havia explicat que els paquets d’ajuda humanitària a l’Afganistan estarien condicionats al fet que “quedin garantits els drets de les dones”.

Ara, però, la situació al país està empitjorant, segons la presidenta de la Comissió, i es tem per l’agreujament de les condicions humanitàries que provocarà l’arribada del fred. “Hem estat clars sobre les condicions per a qualsevol acord amb les autoritats afganeses, incloent-hi el respecte als drets humans”, va dir Von der Leyen ahir. “Però el poble afganès no ha de pagar el preu de les accions dels talibans”, va afegir-hi. El paquet d’ajudes es farà arribar als afganesos a través “d’organitzacions internacionals independents”. La celebració de la cimera s’ha interpretat com un triomf de Draghi, que és qui ha collat la resta de països rics per fer-los seure a parlar de l’Afganistan.

LES FRASES

Cal mantenir un contacte amb els talibans, però això no implica reconèixer-los
Mario Draghi
primer ministre d’itàlia
Cal respectar la sobirania, la independència i la integritat territorial de Kabul
Wang Yi
ministre d’exteriors de la xina

Ajudar-los sí, però que no vinguin

Els dies previs a la cimera del G-20, el ministre d’Afers Estrangers italià, el grillino Luigi di Maio, havia declarat des d’Eslovènia que l’objectiu d’Itàlia i de la Unió Europea és evitar “un èxode massiu cap a Europa” de refugiats afganesos. I que per això, a través de les Nacions Unides, s’ajudaria l’Afganistan i els països fronterers per contenir el “flux migratori” que era presentat com un problema. Ahir, els participants en la cimera extraordinària van coincidir que la situació de la població afganesa és catastròfica, sobretot ara que arriba l’hivern, i que l’ajuda humanitària és per tant urgent i necessària. Però alguns de manera explícita i d’altres, implícita van deixar clar també que aquesta era una mesura per evitar que els refugiats afganesos arribessin a les seves fronteres. “Turquia no pot permetre’s un nou flux migratori de l’Afganistan, això colpejaria també els altres països europeus”, va dir el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que va insistir en la importància cabdal de “mantenir obert un canal de diàleg amb els talibans”. Preguntat sobre aquest punt, el primer ministre, Mario Draghi, va explicar en la roda de premsa que “per afrontar la crisi humanitària caldrà mantenir contacte amb els talibans, però això no implica que se’ls reconegui”, va aclarir l’exbanquer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans