Política

Sassoli portarà la CE als tribunals si no castiga Polònia

Prepara una demanda contra la Comissió per no haver tallat els fons europeus davant vulneracions de l’estat de dret

L’executiu comunitari diu que està preparat per suspendre les ajudes, però encara no ha fet el pas

El Parlament Europeu no es queda de braços plegats davant l’amenaça d’un Polexit legal i amenaça d’emprendre accions legals contra la Comissió Europea (CE) si aquesta no reacciona. La tensió entre Brussel·les i Varsòvia ara es palpa també dins les institucions de la Unió Europea, que vacil·len davant el risc d’una crisi constitucional provocada per Polònia.

Fa dues setmanes que el Tribunal Constitucional polonès va negar la supremacia del dret de la UE i l’executiu europeu encara no ha fet res al respecte. Més enllà d’enfrontar-se dialècticament amb el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, no ha anunciat cap mesura. Sí que s’ha mostrat disposada a utilitzar el nou mecanisme de condicionalitat que permet congelar fons europeus a estats membres que vulneren l’estat de dret.

Per si Von der Leyen té dubtes sobre aquest pas, el president de l’eurocambra, David Sassoli, ahir va avisar-la que la portarà als tribunals si no aplica els instruments que té al seu abast per protegir l’ordenament jurídic de la UE i els drets dels ciutadans. L’italià ha demanat als serveis jurídics que ja vagin preparant el litigi contra l’executiu comunitari per no complir la seva “obligació” d’activar el mecanisme de condicionalitat.

La cambra no va esmentar ahir cap país en el seu comunicat, però actualment tant Polònia com Hongria estan en el punt de mira per la situació sobre l’estat de dret. De fet, va ser la mateixa CE la que va demanar el 2017 l’activació d’un procediment sancionador contra Varsòvia per haver interferit en la independència judicial de la judicatura.

És a dir, com que Brussel·les ja sap que hi ha un risc de vulneració de l’estat de dret a Polònia, l’eurocambra considera que hauria de tancar l’aixeta de les subvencions europees al govern ultraconservador del partit Llei i Justícia. En canvi, a les capitals europees temen que s’apliqui aquesta sanció econòmica de facto.

Quan va entrar en vigor la normativa sobre el mecanisme de condicionalitat a principis d’aquest any, els estats van demanar a Von der Leyen que no engegués cap mesura en el marc d’aquest mecanisme fins que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciï sobre la seva legalitat. Polònia i Hongria van impugnar la creació del mecanisme de condicionalitat davant dels tribunals de la UE, que no es pronunciaran fins a principis del 2022.

Sassoli no veu motius per esperar perquè la legislació ara mateix és vigent. “La regulació de la condicionalitat pressupostària no requereix cap aclariment addicional i s’han d’abordar les infraccions de la llei com més aviat millor”, defensa la comissió d’Afers Legals del Parlament Europeu.

Von der Leyen està entre l’espasa i la paret. El Parlament li reclama duresa. Les capitals volen rebaixar els ànims. “Esperem que hi hagi diàleg i respecte mutu per intentar trobar una solució”, diuen fonts diplomàtiques europees amb vista a la reunió d’alt nivell que mantindran avui els caps d’estat i de govern de la UE.

Comín avisa la UE de la inacció contra Espanya

L’eurodiputat de Junts Toni Comín va avisar ahir les institucions de la UE que la “inacció” contra Espanya per “ignorar” les decisions de la justícia europea sobre la seva immunitat “legitima el desafiament” de Polònia. “Val la pena posar en perill el projecte europeu per protegir l’Estat espanyol i la seva deriva autoritària?”, va preguntar Comín a la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen. Segons l’eurodiputat de Junts, “l’origen del problema” és que l’Estat espanyol no ha construït la seva democràcia damunt la “desfeta” del feixisme. Les paraules de Comín van irritar l’eurodiputat de Ciutadans Luis Garicano.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona