Política

ERC apunta a una esmena a la totalitat als pressupostos si el PSOE no respon satisfactòriament a les seves demandes

Vilalta diu que aprovar els comptes amb la CUP és “el pla A, B i C” del Govern: “Podem fer possible un acord”

ERC espera la resposta del PSOE sobre les condicions que han posat per no presentar una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat. “Si és satisfactòria, no hi haurà esmena a la totalitat; i si no ho és, probablement n’hi haurà”, ha detallat la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, en una entrevista a La 2 i Ràdio 4. Vilalta ha recordat que cal revisar el compliment dels acords previs i protegir el català en la llei audiovisual. Per això ha avisat el govern espanyol que cal que “concreti més” aquest blindatge “en les hores que queden entre avui i demà; i no amb només bones paraules”. Sobre els pressupostos de la Generalitat, Vilalta ha dit que aprovar-los amb la CUP és el “pla A, B i C” del Govern.

Vilalta creu que “encara hi ha temps” per evitar que els republicans presentin una esmena a la totalitat als PGE. A falta de poc més de 24 hores que s’esgoti el termini per presentar esmenes a la totalitat -acaba divendres a les 14 hores-, la portaveu dels republicans ha dit que decidiran “si cal, a l’últim minut, per esgotar el temps” si prenen aquesta decisió o no. I ha dit que la resposta pot venir via trucada, o una petició d’una reunió a última hora. “Si no, haurem de presentar una esmena a la totalitat i seguir negociant, perquè la voluntat és parlar-ne”.

Vilalta ha explicat que PSOE i Unides Podem tenen sobre la taula les seves esmenes i la concreció de la part que s’ha de blindar, que hi hagi una quota on també es blinda el castellà i que com a mínim la meitat sigui per les llengües cooficials amb la part que li pertocaria al català. “Les esmenes estan sobre la taula i em consta que s’ho estan mirant”, ha afegit.

La portaveu d’ERC també ha advertit que el fet que els republicans aprovessin els comptes del govern espanyol l’any passat no vol dir que ara ho hagin de repetir, i ha recordat que fa dos anys van presentar una esmena a la totalitat que va comportar la retirada del projecte. Ha assegurat que és optimista, però que la pilota està a la teulada de la Moncloa: “En funció del marge que tinguin ells es traduirà en la possibilitat de seguir negociant”.

On també s’ha declarat “optimista” és en la negociació dels pressupostos de la Generalitat, que el Govern negocia amb la CUP i que Vilalta descarta que es negociï amb el PSC -que s’ha ofert reiteradament a fer-ho. Tot i que els anticapitalistes fa dies que avisen que “les coses no van bé” i que “el temps s’acaba”, Vilalta creu que “hi ha marge” i està convençuda que podran “fer possible un acord”. “És l’única opció”, ha considerat.

Amb tot, ha admès que, tal com estan ara les converses, potser estan “lluny”, “costa i és complex”, però ha afirmat que “s’ha anat avançant” i que ho posaran “tot” de la seva part per poder arribar als acords necessaris amb la candidatura d’unitat popular.

La CUP reunirà divendres la coordinadora oberta parlamentària (COP) per tractar com afronta els “propers passos” sobre els pressupostos de la Generalitat del 2022, segons ha pogut saber l’ACN. Això no preocupa a Vilalta, “sempre a favor de la participació de tothom”.

Vilalta ha explicat que hi ha diversos punts que són esculls ara mateix als comptes, i que la reunió que dimarts a la tarda es va celebrar al més alt nivell a Palau -amb la participació del president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró- “no va servir per desencallar-ho tot”. Però ha garantit que “hi ha prou marge per anar desencadenant la situació”.

Sobre la taula de diàleg, la secretària general adjunta dels republicans ha dit que “si no hi ha soroll, potser és que es va avançant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona