Política

El PSC acusa Aragonès de voler imposar-los un cordó sanitari amb “l’excusa” de la seva posició contrària al referèndum

Els socialistes convoquen ERC i JxCat per intentar desencallar la renovació dels càrrecs caducats abans que acabi l’any

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha criticat que el president del Govern, Pere Aragonès, “abanderi el diàleg” i alhora “digui que vol arribar al màxim consens possibles amb diferents forces menys amb el PSC”. Aragonès ha afirmat aquest dilluns que la relació amb el PSC podria canviar si els socialistes tornen incorporar el dret a decidir i el referèndum al seu ideari. “Ara diu que pel referèndum, però els comuns des del setembre tampoc en parlen, de referèndum”, ha opinat Romero, que hi veu “una excusa per recuperar el cordó sanitari” als de Salvador Illa. D’altra banda, els socialistes han convocat a ERC i JxCat a una reunió entre dimecres i dijous per intentar desencallar la renovació dels càrrecs caducats abans que acabi l’any.

Romero ha expressat que aquesta trobada hauria de servir per renovar els mandats caducats en òrgans com la CCMA, el CAC, la Sindicatura de Greuges, la Sindicatura de Comptes i el Consell de Garanties Estatutàries. La portaveu socialista ha explicat que l’acord ha d’anar lligat a un “encàrrec” concret i als noms.

Tot i que només es volen reunir amb ERC i Junts -abans el PSC ja s’ha trobat amb altres grups parlamentaris per abordar aquest assumpte-, Romero ha dit que la voluntat és també de compartir-ho amb altres grups “més petits”. I ha defensat la reunió a tres bandes perquè els grups majoritaris a la cambra “abanderin” la renovació. La cita serà entre dimecres i dijous, tot aprofitant que hi ha ple del Parlament.

Sobre les relacions entre el Govern i el PSC, la portaveu socialista ha qualificat d’ “inèdit” que es pretengui fer “un cordó sanitari” a un partit de la socialdemocràcia europea. “Ara sembla que és perquè no compartim el referèndum; ahir va ser una cosa i demà en serà una altra”, ha augurat Romero, que ha emplaçat el president de la Generalitat a respondre “de veritat i sincerament per què no vol parlar amb el PSC, perquè avui l’excusa del referèndum no és creïble”. Romero també ha demanat a Aragonès que “no deixi la cadira buida” en els espais on es parli de finançament autonòmic.

Després que el Govern aconseguís tramitar els pressupostos al Parlament amb un acord amb els comuns, i després de les declaracions d’Aragonès d’aquest dilluns, Romero ha dit que veu “difícil” que puguin negociar amb l’executiu les esmenes. Els socialistes les registraran dimarts i n’han introduït en cinc blocs diferents, entre els quals hi ha la salut, les polítiques socials, o la reactivació econòmica. “Estem oberts a dialogar amb el Govern allò que vulgui”, ha afegit.

Finalment, pel que fa a la pandèmia, Romero s’ha mostrat “sempre al costat del Govern” per quan pren mesures per combatre-la, però ha demanat que se’ls informi “dels passos que van donant”. “No volem ser crítics amb les coses que no es fan bé. però demanem que es posi tots els esforços perquè les mesures tinguin èxit”, ha valorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona