Política

FRANCESC SERRA

PROFESSOR DE RELACIONS INTERNACIONALS DE LA U.A.B

“A Sud-àfrica no és tan greu, la situació”

“Hi ha un increment de casos igual que a Europa fins ara, però no especialment d’òmicron, de moment”

“El país té la sensació de càstig per haver revelat el descobriment de la nova variant”

EXPERT EN RÚSSIA
Doctor en relacions internacionals per la UAB, Francesc Serra ( Barcelona, 1962) fa classes en aquesta universitat i també al CIDOB i és membre de l’Observatori de Política Exterior Europea de l’Institut Universitari d’Estudis Europeus. Les seves àrees d’investigació se centren especialment en els conflictes nacionals a l’espai postsoviètic, el procés d’ampliació de la UE cap a l’Europa central i oriental i en les relacions entre Rússia i la UE.

A Francesc Serra, professor de relacions internacionals i vicedegà de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, la crisi de l’òmicron l’ha enxampat, precisament, durant una estada de recerca a Ciutat del Cap, on va arribar fa un mes i mig convidat per dues universitats.

Quan tenia previst tornar a casa?
En principi a mitjan gener, de manera que no em veig directament afectat per les mesures que s’estan prenent aquests dies, però sí que tinc companys investigadors que havien de marxar d’aquí a poc a Europa ja fos per reunions familiars nadalenques, perquè han acabat el termini de recerca o per altres raons, i han vist interromputs el seus plans o afectats els seus bitllets i ara tenen la incertesa de no saber què passarà.
I Sud-àfrica, que va revelar la descoberta de la nova variant, com ha reaccionat a la suspensió de vols que li han imposat?
La sensació aquí és que se n’ha fet un gra massa. Des d’estaments governamentals s’insisteix en un cert greuge: nosaltres hem fet bondat, hem fet el que és correcte i ens castiguen per això. Fins i tot corre una llista de països que ja tenien constància de l’existència d’aquesta variant, però que no ho van fer públic per evitar, precisament, aquesta mena de conseqüències. Quant a la població més afectada (expatriats, turistes, gent que ha d’agafar els vols), hi ha sensació d’incertesa i de preocupació.
Com afectaran aquestes restriccions el país?
Preocupa molt el sector turístic, que és molt important i que es veu amenaçat en l’inici de la temporada alta, ara al desembre. Però les mesures també afectaran tota mena de relacions comercials i científiques, especialment amb Europa i els EUA. Hi ha un contrast entre la poca cosa que sabem de l’òmicron i la duresa i rapidesa de les mesures.
Té contacte amb Europa?
Rebo molts missatges d’amics i col·legues preocupats i molts em pregunten si, realment, la situació és tan dolenta. I no, no és tan dolenta. Hi ha hagut un increment de casos igual que a Europa recentment. Però no especialment de casos d’òmicron, de moment.
El president Cyril Ramaphosa va parlar diumenge a la nació...
Sí, va dir bàsicament tres coses: la primera, que no es canvia el nivell d’alerta 1, que és el mínim i el vigent des de principis d’octubre, i que no preveu unes limitacions excessives. Ha transmès el disgust per la reacció de la comunitat internacional i una cosa que, com a acadèmic, valoro, i és que ha felicitat els científics de la Universitat de KwaZulu-Natal, els que han descobert aquesta soca, tot destacant que no és que s’hagi desenvolupat especialment a Sud-àfrica, sinó que ha estat descoberta aquí. I és que, realment, hi ha un nivell científic i acadèmic molt alt al país i aquí s’ha demostrat. I ara, també un gran nivell d’ingenuïtat...


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona