Política

L’autor de la matança d’Utoya vol ser lliure

Anders B. Breivik va assassinar 77 persones i es manté fidel a l’extrema dreta

La commoció per la coneguda com a massacre d’Utoya va tornar ahir a sacsejar l’opinió pública noruega en el primer dels tres dies de vistes judicials a les quals s’ha acollit l’autor de l’assassinat de 77 persones, el 22 de juliol del 2011. L’ultradretà Anders Behring Breivik s’ha acollit al seu dret de revisió de condemna, un cop superat el mínim dels 21 anys de presó –el màxim previst per la legislació noruega– als quals va ser condemnat com a autor de la matança. Les possibilitats que, com reclama, sigui posat en llibertat vigilada són nul·les.

Breivik va optar ahir per fer apologia de l’extrema dreta. Així, només entrar a la sala del gimnàs de la presó de Skien, on s’ha instal·lat el tribunal per motius de seguretat, va fer la salutació nazi, com en anteriors compareixences judicials. També portava una pancarta on es podia llegir: “Pareu el vostre genocidi contra les nacions blanques.” Davant del tribunal, Breivik ahir va assegurar: “Condemno la violència i el terrorisme i els objectius en el manifest (que va publicar ell mateix el 2011 en cometre els atemptats). Però això no significa que no continuï lluitant pel triomf del nacionalsocialisme a Noruega i Occident”. Després d’una dècada de presó, en règim d’aïllament, Breivik va afirmar ahir que li van “rentar el cervell” des de la xarxa de l’extrema dreta Blood&Honour, a la qual va culpar de la matança. “Però la major tragèdia és que ens han mantingut fora de la democràcia durant 80 anys”, va afirmar en una declaració transmesa parcialment pels mitjans noruecs, que en van ometre algunes parts. Breivik, a més, va afirmar ser el líder d’un futur partit nazi noruec, però es va declarar disposat a abandonar l’activisme si fos alliberat.

La fiscal Hulda Karlsdottir s’oposa fermament a la seva llibertat vigilada assegurant que la massacre “no té comparació”. El 2011 va matar 8 persones en una furgoneta carregada d’explosius en un complex governamental d’Oslo. Després va anar a l’illa d’Utoya, on se celebrava el campament anual de les Joventuts Socialistes. Allà va executar a trets durant més d’una hora 68 persones més en un atemptat “planificat”. Breivik manté “la voluntat i la capacitat de fer nous atemptats”, assegura la fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona