Política

Borràs se situa avui a un pas de la desobediència

Convoca els membres de la mesa, incloent-hi Juvillà, suspès per la JEC

El cupaire no hi assistirà per malaltia greu, però vol mantenir l’escó

Els partits continuen buscant una resposta conjunta

El secretari tercer de la mesa del Parlament, Pau Juvillà, està convocat avui a una reunió ordinària d’aquest òrgan, però no hi assistirà a causa d’un estat de salut “complicat”, tal com va informar ahir la CUP. La notícia es va produir tot just ahir, quan en menys de 24 hores hi ha prevista una nova reunió ordinària de la mesa del Parlament que està sota la lupa de la Junta Electoral Central (JEC), després que aquest òrgan deixés sense efecte l’acta de Juvillà, diputat de la CUP, a causa de la inhabilitació imposada pel TSJC per negar-se a retirar un llaç groc de la façana de la Paeria.

Tanmateix, Juvillà i la seva formació s’han adreçat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per indicar-li que vol continuar mantenint l’acta de diputat i que es defensi la sobirania del Parlament que el va ratificar en la Comissió de l’Estatut del Diputat i en un ple del Parlament fa dues setmanes. De moment, i segons la formació anticapitalista, Juvillà no ha agafat la baixa.

La presidenta del Parlament sempre ha dit que arribarà tan lluny com vulgui arribar el diputat de la CUP i de moment així ha estat. Però la situació ja no és la mateixa. Divendres passat la JEC va tornar a notificar de manera contundent que Juvillà no té l’acta i que ja ha lliurat a la cambra la credencial de Nogay Ndiaye, la candidata per ordre de llista de la CUP a substituir-lo. A més, la JEC adverteix que no complir la resolució té conseqüències jurídiques per a la presidenta, Laura Borràs, a qui també demana que en un termini que acaba divendres informi la JEC dels passos que ha fet per complir la resolució d’aquest òrgan del dia 20 de gener que inhabilitava el secretari tercer de la mesa. I de moment, de passos pocs, si es té en compte la convocatòria de la mesa que ha de començar avui a les deu del matí, una hora més tard de l’habitual. Després de la mesa també hi ha convocada mesa ampliada i junta de portaveus.

Un precedent fatal

La jurisprudència que va marcar la retirada de l’acta de diputat al president Quim Torra ara fa un any pesa com una llosa en aquest nou cas d’inhabilitació, ja que la JEC s’erigeix en un òrgan amb competències per retirar i posar diputats, tal com li va reconèixer el Tribunal Suprem en la causa de l’expresident de la Generalitat. Llavors, per ordre del Suprem, el president Torrent va optar per retirar-li el dret a vot.

A partir d’aquí, el reglament de la cambra catalana, que requereix una sentència ferma per suspendre de drets i deures un diputat, ha quedat en paper mullat en casos judicials castigats amb la inhabilitació, ja que l’aplicació de l’article 6.2 de la Loreg, introduït el 2011 per a activitats terroristes, ha estat aplicat al president Torra per la pancarta al balcó de Palau, a Oriol Junqueras quan va guanyar escó al Parlament Europeu, al diputat de Podem al Congrés Alberto Rodríguez i al diputat de la CUP Pau Juvillà.

La unitat perduda

Davant d’aquesta situació, els partits continuen proclamant el seu suport a la presidenta Borràs per tal de defensar els drets dels diputats i la sobirania del Parlament. “Jurídicament i políticament”, assenyalava la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, aquest mateix cap de setmana. De fet, des que les forces independentistes van optar per unir esforços i aconseguir el govern de la Generalitat un dels reptes ha estat, i d’això fa nou mesos, aconseguir, sense èxit, consensuar una estratègia independentista i la unitat contra la repressió de l’Estat espanyol. Les inhabilitacions dels diputats eren un escenari que tothom preveia i que deixa Borràs en el precipici de la desobediència o de la renúncia a la sobirania del Parlament.

LES FRASES

Estem fent passos conjuntament, la presidenta ens té al seu costat
Marta Vilalta
portaveu d’erc
En la legislatura passada, Juvillà ja estaria inhabilitat i fora del Parlament
Elsa Artadi
portaveu de junts

El Consell per la República vol una defensa amb fets

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, haurà de decidir entre avui i demà si suspèn o manté la reunió de la mesa del Parlament i inclou el nom del diputat de la CUP, Pau Juvillà, a pesar de l’advertiment de la Junta Electoral Central sobre les conseqüències jurídiques que pot comportar mantenir-lo com a diputat. La CUP, de moment, defensa la sobirania del Parlament i considera que la JEC no pot treure l’acta a cap diputat. ERC ahir “tancava files” amb la presidenta del Parlament i “es posava al seu costat” per defensar “els drets dels diputats i la sobirania del Parlament”. “Estem fent passos conjuntament, la presidenta ens té al seu costat en tots els passos que decideixi fer”, remarcava Vilalta. Al conjunt de proclames també s’hi va afegir el Consell per la República a través d’un comunicat en què requereix a tots els partits polítics, les entitats i la societat civil que “actuïn amb la màxima unitat i determinació tot assumint i responent col·lectivament a aquest nou atac inadmissible a la sobirania del poble català”. L’assemblea de representants i el govern del Consell per la República demanen als diputats i a la presidenta del Parlament que “defensin amb fets, i fins a les últimes conseqüències, la sobirania del Parlament i els drets dels diputats electes com una mostra de dignitat política i de rigor en la representació parlamentària”. També demanen, si es dona el cas, que el poble defensi els representants legítims de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PP aposta per una educació trilingüe i amb llibertat per escollir centre

GIRONA
navarra

Detenen a Pamplona el sindicalista andalús Óscar Reina

barcelona
estats Units

La policia assalta la universitat de Califòrnia per desallotjar els manifestants propalestins

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona