Política

En marxa un possible intent cop d’Estat a Guinea Bissau

Un grup d’homes armats assalta el palau presidencial quan se celebrava un Consell de Ministres

El president del país africà, Umaro Sissoco Embaló, assegura que la situació està “sota control”

Aquest dimarts s’ha produït un intens tiroteig als voltants del Palau Presidencial de Guinea-Bissau, on se celebrava un Consell de Ministres amb la presència del president de la República,  Umaro Sissoco Embaló, i del primer ministre, Nuno Gomes Nabiam. Embaló ha assegurat que la situació “està sota control” del govern.

“Estic bé, lloat sia Déu. La situació està sota control governamental. Agraeixo a la població de Guinea Bissau i a totes la gent de fora del país que es preocupa pel meu govern i per mi. Visca la República i que Déu guardi Guinea-Bissau”, ha assegurat Embaló en un missatge al seu compte oficial a Twitter.

El diari local O Democrata explica que un grup d’homes armats, vestits amb roba esportiva, ha assaltat a primera hora de la tarda l’edifici governamental i ha fet ostatges el president, el primer ministre i la resta de membres de l’executiu que estaven reunits en sessió extraordinària del Consell de Ministres.

En imatges difoses a les xarxes socials es veu com homes armats amb bazuques es despleguen a l’exterior del Palau i s’escolten trets d’armes pesades.

Tot i que encara es desconeixen els detalls del succés, la Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental (CEDEAO) ha condemnat l’“intent de cop D’Estat” a Guinea Bissau i ha fet responsables als militars de la “integritat física del president” i dels membres del govern. La institució, integrada per quinze països de la regió, ha exigit als soldats que tornin a les casernes i mantinguin una “postura republicana”.

En la mateixa línia, el president de la Comissió de la Unió Africana (UA), Moussa Faki Mahamat, ha expressat la seva “profunda preocupació” per l’“intent de cop d’Estat”. En un breu comunicat, ha demanat als militars “que tornin, sense demora, a les seves casernes; que garanteixin la integritat física del president Umaro Sissoco Embaló i dels membres del seu govern, i que alliberin immediatament els detinguts”.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, s’ha mostrat “profundament preocupat” per les informacions que arriben de Guinea Bissau i ha reclamat “ple respecte per les institucions democràtiques” del país.

L’incident té lloc després de quatre cops d’Estat a la regió des d’agost de 2020, el darrer a Burkina Faso el passat 24 de gener.

A mitjan octubre de 2021, el cap de l’Estat Major de les Forces Armades de Guinea Bissau va denunciar un intent de cop d’Estat suposadament ordit per comandaments militars que volien mobilitzar joves soldats a canvi de diners.

Dos anys abans, a l’octubre de 2019, l’aleshores primer ministre de l’excolònia portuguesa, Aristides Gomes, va denunciar un suposat intent de cop d’Estat amb l’objectiu d’evitar la celebració dels comicis presidencials, que finalment es van fer el 24 de novembre. D’aquelles eleccions en va sortir guanyador l’actual president Embaló, general de brigada fins a la dècada de 1990 i que tenia el suport de l’Exèrcit.

Des de la seva independència de Portugal, declarada el 1973 i reconeguda el 1974, Guinea Bissau ha patit almenys nou intents de cop d’Estat.





Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres