Política

Junts exigeix que s’activi la direcció estratègica del pacte

Batet trasllada a Aragonès la demanda del guiatge col·legiat previst en l’acord d’investidura articulat dins del Consell per la República

ERC comparteix la necessitat, però en un espai “no tutelat per ningú”

El grup parlamentari de Junts va traslladar ahir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la necessitat que es constitueixi i es posi en funcionament la direcció estratègica col·legiada de l’independentisme com estava inclòs en l’acord d’investidura i de legislatura. Segons el president del grup, Albert Batet, aquest ha de ser el pas previ per preparar l’alternativa a la taula de diàleg en constatar que “l’independentisme no està avançant” i la negociació amb l’executiu espanyol “no va enlloc” amb el nou ajornament fins a la primavera. Acompanyat de la portaveu parlamentària, Mònica Sales, va tornar a recuperar la idea que aquesta direcció s’articuli dins del marc del Consell per la República (CpR), fet que ja va provocar discrepàncies per arribar a l’acord de govern amb els republicans. El text consensuat finalment en el pacte recollia que aquesta direcció havia d’incloure ERC, Junts, la CUP, Òmnium i l’ANC, que hauria de buscar “transitòriament la coordinació amb el Consell per la República fins que aquest òrgan finalitzi la seva reformulació en consens”. Quan li van preguntar per la participació de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en aquesta direcció estratègica, Batet va assegurar que el seu lideratge en l’independentisme és “inqüestionable” i va defensar que el CpR té “una transversalitat i una pluralitat molt potents”.

En la ronda de trobades d’Aragonès i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, amb entitats i formacions per refer la unitat estratègica de l’independentisme, es van reunir posteriorment amb el grup parlamentari d’ERC, encapçalat pel president, Josep Maria Jové, i la portaveu, Marta Vilalta. Va ser aquesta darrera qui ja va respondre a la proposta dels socis de govern assegurant que comparteixen “la necessitat de generar una estratègia consensuada i unitària”, però va defensar que es fes en espais de treball “inclusius, oberts i no tutelats”, descartant que l’escenari idoni sigui el del Consell per la República. Vilalta va explicar que havien estat “proactius” per reformular el CpR perquè fos més transversal, no partidista i amb una “governança més transparent”, però que fins ara no s’havia produït cap canvi. “Considerem que no respon al que creiem que podria portar més utilitat al moviment i al procés” cap a la república catalana, reblava, i reivindicava que es trobessin altres espais. Defensava que precisament el president de la Generalitat estava exercint aquest “lideratge” amb aquestes trobades per trobar un consens estratègic que “no es pot fer sobre els retrets ni sobre relats buits o màgics”.

La consellera Vilagrà també va reivindicar el lideratge “propositiu” de Pere Aragonès per recuperar “confiances”, que va instar a conèixer en la conferència del dia 14, i no va entrar a valorar si el consens s’havia de fer en el marc del CpR. “Som molt respectuosos amb el treball que fan els partits i les entitats independentistes per trobar el millor marc.” Una decisió en què el govern no participa i per això va assegurar que el que decideixin els semblarà “correcte”.

LES FRASES

Li hem traslladat la necessitat urgent de constituir una direcció estratègica col·legiada independentista
Albert Batet
PRESIDENT DEL GRUP PARLAMENTARI DE JxCAT
El Consell per la República no respon al que creiem que podria portar més utilitat al moviment
Marta Vilalta
PORTAVEU D’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES