Política

Aragonès esquiva la polèmica amb Borràs i avisa que l’independentisme “ha de mirar més el conjunt del país”

El president considera que “hem de parlar menys de nosaltres i més del país”

Avança que a la conferència parlarà dels “grans consensos de país” i de la manca d’una resposta de l’Estat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avançat que a la conferència de dilluns que ve parlarà dels “grans consensos de país”, i de la “incapacitat” de l’Estat de donar-hi resposta. Així ho ha apuntat durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, en resposta a Jéssica Albiach. La líder d’En Comú Podem li ha demanat que “rectifiqui” el rumb del Govern i “torni als grans consensos de país”, com ara un nou sistema de finançament. El president li ha respost que, precisament, la conferència anirà en aquesta línia. D’altra banda, Aragonès ha esquivat la polèmica amb la presidenta de la cambra, Laura Borràs, pel cas Pau Juvillà (CUP), i ha avisat que l’independentisme “ha de parlar més del país i menys de si mateix”.

Aragonès ha avançat així el guió general de la seva conferència, si bé s’espera que també desglossi propostes sobre les “transformacions” sobre les quals vertebra el pla del seu Govern, i l’eix de resolució del conflicte polític amb l’Estat. De fet, en aquesta línia el president parlamentari de Junts, Albert Batet, li ha reclamat construir una direcció estratègica col·legiada independentista “el més aviat possible” –òrgan que ja preveu l’acord d’investidura signat per ERC i Junts, de fa 9 mesos. Aragonès ha respost al líder de Junts que els moviments polítics avancen “quan parlen més de país que de si mateixos”.

D’aquesta manera, el president del Govern ha centrat el seu discurs al ple en els “grans consensos” del país. Aragonès ha citat, per exemple, un estat del benestar “fort”, la llengua com a “estructura de cohesió social”, un país “obert al món”, l’economia productiva, arrelada, verda i digital, i una Catalunya “cohesionada com un sol poble”. A més, el president ha reivindicat la necessitat de resolució del conflicte polític amb Espanya, tant en la resposta a Batet com al president del grup d’ERC, Josep Maria Jové.

“Separació de poders” pel cas Juvillà

D’altra banda, Albiach ha preguntat a Aragonès per les “acusacions” de Borràs en “assenyalar” el president “com a responsable de no tirar endavant una estratègia col·lectiva davant la repressió”, en referència la cas Juvillà. El president ha reivindicat la “separació de poders” per argumentar que ell ha volgut mantenir, en tot moment, el seu rol institucional: “El Govern respecta la tasca dels òrgans parlamentaris, del ple i la Mesa, especialment en qüestions d’ordre d’organització i funcionament”, ha justificat.

Illa, a la conferència

En un altre àmbit, el cap de l’oposició i líder del PSC, Salvador Illa, ha informat durant la seva intervenció al ple que assistirà a la conferència d’Aragonès. “Vindré amb interès i em fixaré en els punts sobre els grans acords de país”, a anunciat. El president li ho ha agraït i ha dit que ho troba “positiu”, tot i admetre que segurament hi haurà alguns temes que “no li agradaran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries