Política

La Crònica

Girar l’esquena a l’insult

El líder del partit ultra Vox, Ignacio Garriga, es va queixar ahir al president de la Generalitat que no es giri per respondre les preguntes que li adreça durant la sessió de control. Pere Aragonès va continuar fent les seves rèpliques d’esquena a Garriga, fet que aquest va trobar una “falta d’educació” i fins i tot una “indecència”. Però la falta d’educació encara havia d’arribar.

Primer Aragonès va ironitzar sobre la intervenció recent en una comissió de l’eurocambra de l’eurodiputat de Vox Herman Tertsch per videoconferència des d’un restaurant: “Hi ha coses que aparentment milloren, i és que la intervenció avui del representant de l’extrema dreta, a diferència de la que va fer al Parlament Europeu un diputat del seu grup, no ha estat envoltada d’ampolles de licor.” La referència va suscitar rialles i aplaudiments. A continuació, el president va lamentar que el missatge que utilitza l’extrema dreta és el d’atacar les institucions democràtiques embolcallant-se d’una defensa dels drets de la ciutadania. “I això és el que ha fet al llarg de la història l’extrema dreta. Això és el que feia el feixisme italià. Això és el que feia el nacionalsocialisme a Alemanya. Això és el que feia el falangisme i l’extrema dreta espanyola als anys trenta. Atacar les institucions democràtiques per imposar el seu determinat model social”, va observar Aragonès. La comparació va fer saltar un diputat de Vox, Antonio Gallego, que, indignat i gesticulant, va cridar: “¡Qué hijo de puta!” L’insult es va sentir perfectament des de la bancada reservada a la premsa. També el van sentir diversos diputats de diferents grups, que van reportar-ho a la presidenta del Parlament.

Laura Borràs va donar l’oportunitat “a la persona que ha proferit els insults” de demanar disculpes públicament. D’entrada es va aixecar el cap de files de Vox, que bàsicament va balbucejar i només va aconseguir articular que era el seu grup qui s’havia sentit insultat. A continuació es va alçar Gallego, que va admetre haver estat qui havia vomitat l’improperi en seu parlamentària contra la primera institució del país. “Jo demano disculpes per l’insult, efectivament, però han d’entendre, i vostè la primera, que no és normal que el president de la Generalitat de Catalunya en cada sessió ens acusi de nazis”, va pretendre justificar. “Vostè ara s’ha aixecat i per tant es fa responsable de l’insult. Li he dit que demanés disculpes per un insult que és inacceptable. Ho ha fet i ja està. Els insults no són acceptables en aquest Parlament i el nostre reglament permet l’expulsió per un insult d’aquesta naturalesa. Jo li he demanat que el retiri. Vostè el retira. Abstingui’s de fer comentaris que justifiquin l’insult. I posi’s la mascareta”, va resoldre Borràs. És a dir, a Gallego encara li va sortir barat.

Es dona la circumstància que l’element ultra té un historial de mala educació. El diputat de la CUP Dani Cornellà va penjar a Twitter una imatge de Gallego fent botifarra: “Gestos que ens va dedicar aquest ex-PP ara a Vox en una sessió del Parlament.” “L’única resposta contra el feixisme, l’odi, l’espanyolisme franquista que representen, és la lluita en tots els àmbits”, hi afegia.

Vox demostrava ahir que es pot començar la sessió de control demanant respecte i educació i acabar-la faltant al respecte al president amb mala educació, i que el president Aragonès s’equivocava: no és millor per se una intervenció a l’hemicicle que envoltat d’ampolles de licor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona