Política

“Més parlar del país”

El president esquiva les crítiques de Borràs per la no desobediència col·lectiva arran de la retirada de l’escó de Juvillà

Aragonès apel·la als grans consensos i demana enraonar menys del propi moviment independentista

Aragonès insta Sánchez a no cronificar el conflicte

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va esquivar ahir la polèmica sobre la proposta de desobediència col·lectiva i els retrets per haver-la deixat sola, de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per respondre a la retirada de l’escó de Pau Juvillà (CUP) instant l’independentisme a parlar menys d’ell mateix i a parlar més del país. “És imprescindible que tornem a dirigir-nos al conjunt del país. Jo crec que és la manera que hi ha per guanyar”, va explicar Aragonès, que va apel·lar als grans consensos que topen contra “el mur de l’Estat”: la defensa d’un estat del benestar fort, de la llengua catalana com a element estructural de la cohesió social, d’una Catalunya oberta al món que tingui veu pròpia, i d’una economia productiva arrelada amb una reindustrialització verda i digital. “Avancem si parlem del país, avancem si tornem a explicar una vegada més les raons que ens porten a defensar conjuntament per què volem la independència”, va defensar el president, que abordarà aquests grans consensos en la seva conferència de dilluns sobre els reptes de futur en el primer aniversari del 14-F, a la qual, per cert, acudirà el cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa.

Amb l’argument que hi ha separació de poders i que s’ha de cenyir al seu rol institucional, Aragonès va eludir replicar les crítiques de Borràs i valorar la seva proposta de no cobrir vacants per inhabilitació i que el govern obeeixi les resolucions del Parlament fins i tot en contra de resolucions judicials. Qui sí que s’hi va referir va ser el diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas, que va posar en dubte la batalla lliurada per intentar, infructuosament, mantenir l’escó de Juvillà. “D’entrada no sé si l’hauria lliurat. Sense la col·laboració dels funcionaris no es pot desobeir”, va assegurar en una entrevista a Ràdio 4 i La 2.

La cap de files d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va ser qui va furgar més la ferida oberta dins de l’independentisme. “El silenci seu d’aquests dies no és prudència i tampoc és rol institucional, és intentar amagar sota la catifa uns problemes i una realitat que ja està veient tot Catalunya”, va etzibar al president. Aragonès va recordar que l’origen del cas Juvillà rau en haver mantingut llaços grocs a la finestra del seu despatx de regidor a Lleida en una campanya electoral en què la CUP no es presentava, i que si aquest fet es considerés desobediència, “és absolutament desproporcionat” que hagi perdut l’escó per ordre de la Junta Electoral abans que hi hagi sentència ferma.

Després de demanar-li la dimissió, els comuns han sol·licitat la compareixença de la presidenta Borràs a la comissió d’Assumptes Institucionals per explicar les gestions realitzades en relació amb la retirada de l’acta de diputat a Juvillà.

Per la seva banda, JxCat va insistir en la seva aposta per constituir una direcció estratègica col·legiada per enfortir l’independentisme, tal com va reclamar a Aragonès en la reunió de dilluns. El president del grup parlamentari, Albert Batet, va defensar que aquest espai serveixi també per coordinar les accions per fer front a la repressió. “No ens podem sentir orgullosos de com estem actuant col·lectivament. No estem sent capaços de fer front a la repressió de manera coordinada”, va lamentar Batet, que alhora va constatar que no s’estan fent passos per avançar cap a la independència. “És evident que l’aposta per la taula del diàleg no està funcionant. És una via que no porta enlloc”, va advertir. La portaveu del govern espanyol va deixar dimarts sine die la pròxima reunió de la taula. “El president Pedro Sánchez no té cap interès a resoldre aquest conflicte polític”, va afegir-hi Batet, que va insistir a treballar en una alternativa, tal com el mateix Aragonès va posar sobre la taula per Sant Esteve.

També des de la CUP, que finalment es va reunir amb Aragonès a la tarda a Palau, constataven que l’Estat “no té cap voluntat d’acceptar un referèndum ni d’aturar la repressió”. La diputada Basha Changue es referia a la negociació com la “taula de monòleg”.

El president va instar Sánchez a “no cronificar” el conflicte. “Fa falta que a l’altre costat de la taula hi hagi també una voluntat de participar en la resolució del conflicte polític”, alertava. “La cronificació no és una solució, només és deixar passar el temps perquè tot acabi sent molt pitjor”, va reblar.

LES FRASES

Els moviments polítics avancen quan parlen més del país que de si mateixos
Pere Aragonès
President de la Generalitat
No ens podem sentir orgullosos de com estem actuant col·lectivament
Albert Batet
President del grup Parlamentari de Junts per Catalunya

Nova llei de participació

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, va anunciar ahir que el govern impulsarà aquest any una llei de participació que ordeni la normativa sobre consultes ciutadanes, en resposta a una pregunta de la diputada de la CUP Dolors Sabater sobre els Jocs Olímpics d’hivern. Alsina va admetre que el marc normatiu actual “no és favorable” per a la convocatòria de la consulta prevista per la primavera a la vegueria de l’Alt Urgell i l’Aran, però l’executiu està estudiant “tots els encaixos” per fer-la possible, tenint en compte la legislació vigent. A Catalunya hi ha en vigor la llei de consultes referendàries del 2010 i la de consultes populars no referendàries del 2014, les dues “escapçades pel Constitucional”.

A preguntes del líder del PSC, Salvador Illa, el president Aragonès va defensar que Catalunya “lideri” la candidatura als Jocs i aculli la majoria de proves, i es va mostrar obert a la participació d’altres territoris, sense esmentar explícitament l’Aragó. Es dona la circumstància que Aragonès visitarà demà Andorra i es reunirà amb el cap de govern,Xavier Espot. L’ordre del dia inclou tractar qüestions relacionades amb el medi ambient, les infraestructures o la cultura, però sembla improbable que no parlin també dels Jocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona