Política

Comissió del deute històric per negociar la independència

ERC i la CUP avalen la iniciativa de JxCat perquè el Parlament avaluï l’impacte del greuge de l’Estat per exigir-ne la reparació

Canadell diu que servirà per transferir actius i passius en el procés de secessió

El Parlament crearà aviat una comissió específica per determinar i avaluar el deute històric de l’Estat espanyol amb Catalunya arran dels incompliments i les polítiques dutes a terme per l’executiu espanyol en les últimes dècades amb l’objectiu de tenir “informació ben detallada” dels actius i passius que s’hauran de negociar entre les parts, com ha passat “en tots els processos de secessió del món”. Així la va defensar el diputat de JxCat Joan Canadell, el grup que va impulsar la proposta de resolució per posar en marxa la comissió amb una durada de sis mesos, i que va tenir el suport d’ERC i la CUP.

Tot i que l’objectiu és avaluar la magnitud del deute acumulat perquè “es pugui fer públic quin impacte suposa i per exigir la reparació futura”, com indica el text, Canadell va anar més enllà assegurant que caldrà tenir detallada i aprovada la informació per portar-la en una futura taula de negociació, la “veritable taula de diàleg” i “amb presència de mediadors internacionals”, perquè no espera que l’Estat ho pagui. Encara que ho facin a Andalusia, Extremadura, el País Valencià i Múrcia, “quan ens toqui a nosaltres tot seran excuses per dir que no se’ns paga”, va reblar el diputat de Junts. Per Canadell, el dèficit persistent “és un abús de poder, és discriminació per raó d’origen, cosa que la seva Constitució no els permet fer”, va etzibar als representants unionistes de la cambra, per acabar situant la xifra del deute per sobre “dels 300.000 milions d’euros, que representa 40.000 euros per cada català”.

ERC hi va votar a favor tot i admetre que era un debat “ recurrent i segurament un pel superat”, va dir Josep Lluís Salvadó, remuntant-se a la guerra de Successió. Amb tot, considerava que “objectivar i quantificar els problemes del deute” podria ajudar a trobar una “solució compartida”, malgrat afegir-hi que només ho canviarien “fent la via de la república catalana”. La CUP també hi va donar suport, tot i que Eulàlia Reguant va demanar que s’hi inclogui com certs governs i poders a Catalunya han contribuït a “apuntalar aquest deute històric amb les classes treballadores”.

Des del PSC van acusar Junts de plantejar una comissió com un nou “artefacte conceptual de la propaganda processista o independentista” en la qual “anticipen les conclusions, fan els càlculs” i “reparteixen culpes”. El diputat Jordi Riba va coincidir amb el de Vox (Antonio Gallego) i el del PP (Alejandro Fernández) a demanar per què no es calcula el deute de la Generalitat amb ajuntaments o diputacions, mentre els instava a esmerçar “totes les energies necessàries” per la reforma del finançament autonòmic. Un argument compartit amb Joan Carles Gallego (ECP), el grup del qual es va abstenir, que va reclamar donar resposta als problemes de la gent fent un grup de treball per construir una proposta per a un nou finançament i traslladar a la taula de diàleg millores en l’autogovern.

El republicà Salvadó va replicar-los que quantificar la falta d’inversions en infraestructures, com ara a rodalies, era parlar dels problemes de la gent, i els va demanar que no plategessin el que “vostès haurien de fer allà”, tenint en compte que el sistema de finançament està caducat des de fa vuit anys.

LA FRASE

Ja en parlarem a la taula de negociació, d’actius i passius, que serà la veritable taula de diàleg
Joan Canadell
DIPUTAT DE JxCAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona