Política

Borràs diu que els funcionaris del Parlament van actuar amb “por” en el cas Juvillà i sense que la Mesa ho sabés

La presidenta deplora l’”extrema feblesa” de la cambra davant de la JEC i demana crear un òrgan electoral català

La presidenta critica que els funcionaris actuessin sense que la Mesa ho sabés en el cas Juvillà

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha apuntat que els treballadors de la cambra van témer represàlies si no donaven de baixa Pau Juvillà com a diputat. “Quan els funcionis no fan les coses i no n’informen, se’n diu por, i això es el que va passar en aquest parlament aquesta setmana”, ha dit a la Junta de Portaveus d’aquest dilluns, que ha abordat en obert les explicacions de Borràs sobre la retirada de l’escó al ja exdiputat per Lleida.

Tot i que ha insistit que la Junta “no és cap òrgan de control a la presidència del Parlament”, ha recordat que s’havia compromès a explicar com la cambra ha afrontat la retirada de l’acta de Juvillà, de la CUP-NCG.

Malgrat que ha assegurat que no volia “culpabilitzar els treballadors”, ha posat el focus en el funcionament intern del Parlament i en l’actuació dels funcionaris obeint ordres de la Junta Electoral Central (JEC). De fet, ha considerat “una anomalia” que treballadors de la casa actuessin per ordres de la secretària general, que obeïa la JEC, sense que la Mesa ho sabés. “No és admissible”, ha advertit, encara que s’actuï “per imperatiu legal”.

Borràs ha relatat una cronologia dels fets que han desembocat en la retirada de l’escó a Juvillà i ha lamentat la situació d’“extrema feblesa” en què es troba la cambra. Per evitar que la sobirania del Parlament sigui “contínuament qüestionada” per la JEC, ha proposat que es modifiqui el reglament de la cambra, que es canviï la Llei Orgànica del Règim Electoral Genral (LOREG) –que regula els comicis– i que s’aprovi una llei que creï “l’administració electoral que ha de regular els processos electorals”. “Una sindicatura electoral catalana”, ha resumit.

Segons Borràs, la JEC ha actuat amb “absoluta arbitrarietat i manca de proporció” cap a Juvillà i ha provocat que perdés la seva condició de diputat per Lleida “amb l’amenaça del Codi Penal” per als funcionaris del Parlament. Per això, ha criticat que no hi hagi una condemna unànime de la situació per part de tots els diputats i ha cridat a defensar la inviolabilitat de la cambra “amb unitat, sense retrets i refent les confiances trencades”.

També ha admès que es va “equivocar” quan va afirmar la setmana passada que Juvillà no havia participat en cap votació al ple sobre la seva inhabilitació. Borràs va assegurar que l’anticapitalista no havia votat un dictamen que es va dur al ple del 17 de desembre, abans que la Junta Electoral Central (JEC) li retirés l’escó, que ratificava la seva condició de diputat. “Vaig afirmar que no ho havia fet perquè estava convençuda que no ho havia fet per no incórrer en un conflicte d’interessos”, ha explicat. No obstant això, ha defensat que Juvillà va perdre l’escó per una decisió de la JEC “facultada pel Tribunal Suprem” ja que les actes de diputat “no es conceiexen ni es retiren des del Parlament, sinó que ho fa la JEC”.

Pel que fa a la confusió sobre la baixa de Juvillà com a diputat, ha plantejat una “doble realitat”: que la JEC el va considerar inhabilitat per exercir el càrrec malgrat que la sentència encara no és ferma i que la “legitimitat” del reglament del Parlament, “que es llei”, estableix que la inelegibilitat requereix d’aquesta sentència ferma. Per això se’l considerava diputat fins al 3 de febrer i, segons ha subratllat la presidenta, se li va admetre a tràmit la delegació de vot que va formular, tot i que finalment no va ser acceptada.

La compareixença en obert de Borràs, a qui els grups parlamentaris han pogut interrogar, s’ha fet per iniciativa de la presidenta, segons han informat fonts parlamentàries. Tot i això, PSC, Cs, En Comú Podem i el PPC havien registrat una petició perquè la Junta no fos a porta tancada, com és habitualment. Fins i tot des d’ERC i la CUP-NCG s’havien posicionat a favor que les explicacions fossin públiques. Borràs ha alertat que aquesta sessió en obert representa “un precedent a conseqüència de la repressió espanyola” i ha afirmat que abans les reunions de la Junta només s’havien emès públicament “per motius vinculats amb el terrorisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Pere Massana, alcalde històric de Castell de l’Areny

Unió Europea

La CE investiga si Facebook i Instagram generen addicció entre els menors

barcelona
àsia

Putin i Xi estrenyen la seva “associació estratègica”

barcelona
política

Dues regidores de Junts seguiran al govern de Matadepera

Matadepera
política

Puigdemont intentarà “fins al final” ser investit

barcelona
política

El TEDH desestima el cas de Mas pel 9-N per manca de resposta de l’expresident

barcelona
eslovàquia

El primer ministre eslovac està estable, però el seu estat continua sent greu

barcelona
política

Junqueras deixa la presidència d’ERC però desitja tornar a liderar el partit

barcelona
Pròxim Orient

Mort per extenuació a Gaza

Barcelona