Política

En directe

Senat

Sánchez insta el PP a trencar els acords amb Vox arreu de l’Estat si vol l’abstenció del PSOE a Castella i Lleó

“Si expliquen que la ultradreta és un perill per la democràcia, potser ens podem entendre”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest dimarts al PP que trenqui tots els acords amb Vox que té arreu de l’Estat –com Madrid, Andalusia i Múrcia, entre altres– si vol l’abstenció del PSOE a la investidura d’Alfonso Fernández Mañueco a Castella i Lleó.

“Si volen l’abstenció del PSOE, expliquin als ciutadans perquè volen aquesta abstenció. Perquè si expliquen que la ultradreta és un perill per la democràcia, potser ens podem entendre, i faci una cosa prèvia, a aquells que estan pactant amb la ultradreta a Madrid i fora de Madrid, diguin-los que trenqui els acords amb la ultradreta”, ha sentenciat en resposta a una pregunta del portaveu del PP al Senat, Javier Maroto.

Sánchez ha valorat d’aquesta manera l’escenari que s’obre a Castella i Lleó, on el PP necessita el suport de Vox –que reclama entrar al govern– o una abstenció del PSOE per revalidar la presidència de Mañueco. El president s’espolsa d’aquesta manera també les peticions que li arriben des de membres del seu partit com l’alcalde de Valladolid, Óscar Puente, que aposta per una abstenció del PSOE.

El president espanyol ha criticat durament l’estratègia del PP, que va convocar eleccions i que ara depèn de Vox. Ha recordat que ell no té “la culpa del resultat del PP a Castella i Lleó”. “Ni el PSOE ni jo som culpables de l’avançament electoral ni dels acords que vostès mantenen amb la ultradreta a molts territoris del nostre país”, perquè “vostès van convocar unes eleccions perquè hi havia estudis demoscòpics que els deien que obtindrien el 41% dels vots, i això no ha passat.

En tot cas ha “garantit” als ciutadans i ciutadanes de Castella i Lleó, que “qualsevol qüestionament per part del govern que faran amb Vox sobre les dones, el col·lectiu LGTBI o els drets i llibertats, comptarà amb una resposta contundent i ferma del govern d’Espanya”.

Casado alerta Sánchez sobre Castella i Lleó: “No acceptem pressions de cap classe”

El president del PP, Pablo Casado, ha alertat aquest dimarts Pedro Sánchez que el seu partit no accepta “pressions de cap classe”, després que el president del govern espanyol l’hagi instat a trencar els acords amb Vox arreu de l’Estat si vol l’abstenció del PSOE a Castella i Lleó. En una intervenció al comitè executiu nacional del PP, Casado ha defensat l’equip que ell lidera per “enfortir un partit situat a la dreta fent una tasca de centre, acostant-l’hi i allunyant-lo dels extrems”. De la mateixa manera, i sense citar explícitament Vox, Casado ha defensat la proposta del guanyador de les eleccions de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que vol per a la seva autonomia un govern “fort i en solitari”.

Per a un escenari d’aquest tipus l’abstenció del PSOE seria imprescindible, però Casado ha posat límits a la negociació amb qualsevol partit: “Els nostres principis són les nostres condicions. I no hi renunciarem mai. Qui vulgui pactar amb nosaltres els haurà d’acceptar i respectar”, ha indicat.

Casado també ha defensat la singularitat del PP en un context en què la dreta europea pateix dificultats a països com Alemanya, França, Itàlia o Portugal. “Cap altre partit de centredreta a Europa està al capdavant de les enquestes i recuperant autonomies”, ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia