Política

Mobilitzacions per la llibertat de Hásel en el primer aniversari del seu empresonament

Hi ha hagut convocatòries a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona

Els Mossos identifiquen una desena de manifestants als Jardinets de Gràcia

El primer aniversari de l’empresonament de Pablo Hásel al centre penitenciari de Ponent ha generat manifestacions descentralitzades a convocades per diversos CDR a Girona, Tarragona i Lleida, sota el lema Tombem les lleis repressives. El raper lleidatà, que ha renunciat a qualsevol benefici penitenciari, està tancat a la presó de Ponent des del 16 de febrer de 2021 per complir una condemna de 2 anys i 9 mesos de presó per.

A la capital catalana la mobilització ha començat a les set del vespre als Jardinets Salvador Espriu de Gràcia i ha aplegat unes dues-centes persones (segons la Guàrdia Urbana). Els Mossos han identificat una desena de manifestants abans de començar la marxa, que ha baixat pel Passeig de Gràcia. Els manifestants han tombat poc abans de les vuit del vespre pel carrer del Consell de Cent.

Durant la manifestació s’han escoltat proclames a favor de l’alliberament de les persones empresonades i “represaliades”, com Hásel. “Davant la seva repressió, organitzem la resposta”, ha estat una de les proclames.

Un ampli dispositiu policial dels Mossos i Guàrdia Urbana ha acompanyat la mobilització a mesura que avançava. La protesta ha passat davant de la conselleria d’Interior, on hi ha hagut algun crit per demanar la dimissió del conseller, Joan Ignasi Elena, però sense més incidents. La marxa ha continuat cap a plaça Tetuan i ha acabat davant el Palau de Justícia, on s’ha llegit un manifest. La concentració ha acabat a tres quarts de nou de la nit sense més incidents.

La mobilització d’aquest dissabte s’emmarca en el primer aniversari de l’empresonament del raper, i s’afegeix a d’altres accions de la setmana. Dimecres un centenar de persones ja va protestar al davant del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL), formant una cadena humana.

L’acte també va servir per presentar la Plataforma Antirepresiva de Ponent, que vol coordinar els prop d’un centenar de casos de persones “represaliades” d’arreu de la demarcació de Lleida arran de protestes post-sentència, per l’empresonament de Hásel o el tall de la Jonquera, entre d’altres.


La “falsedat” d’ERC i Junts
Hásel va ser empresonat el 16 de febrer de 2021, després que el detinguessin els Mossos al Rectorat de la UdL, i traslladat per ordre judicial al Centre Penitenciari de Ponent.

En una entrevista a l’ACN publicada just un any després, el 16 de febrer de 2022, el raper explica que ha renunciat al programa de tractament penitenciari perquè l’únic que busca és el penediment, “l’objectiu de la repressió”, diu. Per això remarca que no vol trair els seus principis ni la causa per un indult.

El raper lleidatà considera “intolerable” que en una presó gestionada per la Generalitat se li vulgui fer “un rentat de cervell”. També critica la “falsedat” de membres d’ERC i JxCat que l’han visitat i l’immobilisme d’Unides Podem contra la repressió.

Mobilització a Lleida per l’absolució total de Hásel i la resta de represaliats

La mobilització s’ha desenvolupat sense incidents i ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol
ACN

Un centenar de persones s’han mobilitzat aquest dissabte a la tarda pels carrers de Lleida amb motiu del primer aniversari de l’empresonament del raper Pablo Hásel. També han demanat l’absolució de tots els encausats en les diverses protestes postsentència, en resposta a l’empresonament de Hásel o a la manifestació que es va fer a la subdelegació del govern espanyol quan van detenir el president Carles Puigdemont.

La protesta, convocada per la Plataforma Antirepressiva de Ponent, ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema Tombem les lleis repressives. La marxa ha sortit de la plaça de davant de l’edifici del Rectorat cap a dos quarts de vuit de la tarda, amb mitja hora de retard, i ha passat pels carrers bisbe Messeguer i bisbe Ruano, per enfilar després l’avinguda Prat de la Riba avall fins arribar a l’eix comercial. El recorregut ha acabat davant l’edifici de la subdelegació del govern espanyol, on la mobilització ha finalitzat sense incidents.

Els assistents han cridat consignes en solidaritat amb les persones encausades per diverses protestes a la demarcació, també demanant l’alliberament del Hásel, contra la llei mordassa i contra els governs català i espanyol, entre altres.

Els organitzadors han explicat que l’objectiu de la mobilització és demanar l’absolució total de Hásel, així com de la resta de persones de la demarcació de Lleida que tenen causes obertes per manifestar-se.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Detenen els primers immigrants sense papers que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona

El PSC vol augmentar el parc d’habitatge públic a comarques gironines

girona

Veray (PP): “socialisme i separatisme són inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona