Política

ERC veu l’independentisme en punt mort i vol concreció

La portaveu dels republicans adverteix el PSOE del risc de virar cap a la dreta aprofitant la crisi interna que viu el PP

Acusa el PSC de “falta de contundència” per esvair ombres de corrupció

Ni endavant, ni endarrere, ni a la dreta ni a l’esquerra. Malgrat les reunions que els partits independentistes han portat a terme per consensuar una unitat d’acció, no hi ha hagut “ni concrecions ni avenços”, tal com ahir va admetre la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, després de la reunió de l’executiva republicana.

Els republicans consideren que malgrat les reunions que s’han fet per posar-se d’acord i “trobar un camí”, no hi ha hagut una “diagnosi” de la realitat que sigui compartida per ERC, Junts i la CUP. Tanmateix, la dirigent republicana va marcar distàncies entre ERC i la resta, ja que, al seu parer, els republicans són els únics que sí que han fet una diagnosi de la realitat i han fet propostes concretes com la taula de diàleg, amb l’autodeterminació i l’amnistia en el centre, i l’ampliació de la base independentista per ser “més i més forts”. Vilalta explicava que malgrat que hi hagi un objectiu compartit, el cert és que ara cal “recompondre” la unitat en aquestes trobades.

Fa prop d’un any, ERC, JxCat i la CUP van acordar crear un nucli estratègic de l’independentisme, en el qual també participarien l’ANC i Òmnium Cultural i que “es coordinaria” amb el Consell per la República, l’espai que lidera des de Bèlgica l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. “Quina és la proposta de la CUP? Quina és la de Junts? I la de les entitats? Volem saber quines són les seves propostes concretes. Ens agradaria fer aquesta anàlisi pausada, per recompondre la unitat estratègica. La proposta d’ERC és àmplia, diàfana i coneguda”, assenyalava.

El segon focus de l’actualitat política el dia de les executives dels partits –Junts va dedicar la jornada d’ahir a una sessió de treball per planificar l’estratègia a curt i a llarg termini– va estar centrat en la crisi del PP i com aquesta situació pot afectar el paper del PSOE. Vilalta alertava de la possible “temptació de virar cap a la dreta i aproximar-se més a la dreta retrògrada” per “ocupar el seu espai”. “Siguin valents per resoldre el conflicte polític a Catalunya”, va dir.

La pugna entre ERC i el PSC també es va visibilitzar ahir amb retrets dels republicans a “la falta de contundència” del PSC per esvair qualsevol ombra de corrupció, concretament pels casos que s’investiguen a l’Hospitalet i Cornellà sobre el destí irregular de subvencions públiques. El PSC, d’altra banda, acusava el president Aragonès de parlar de diàleg i, en canvi, no assistir a la conferència de presidents de divendres. Vilata responia que no volen fotos, sinó feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
política

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona