Política

Casado s’enroca, en un intent de guanyar temps

Convoca per dilluns la junta directiva, amb mig miler de càrrecs orgànics, per mirar d’evitar un congrés extraordinari

Els líders territorials pressionen per fer-lo fora i tancar la crisi urgentment

Pressió màxima al president del Partit Popular, Pablo Casado, que va acabar ahir convocant el màxim òrgan entre congressos que haurà de dirimir, dilluns vinent, si es convoca o no un congrés extraordinari per escollir un nou lideratge al PP.

El comitè de direcció del partit, convocat per Casado després d’un cap de setmana convuls i amb pressió al carrer demanant-li la dimissió, va estar reunit ahir durant vuit hores i mitja. El qüestionament a la gestió de l’encara president del PP es va fer evident al llarg del dia, en créixer la posició contrària de líders territorials de pes a la seva gestió mentre reclamaven que es tanqués amb rapidesa la crisi. La demanda era avançar el congrés estatal dels populars, inicialment previst pel mes de juliol. Un avançament que Casado vol evitar a tota costa, motiu pel qual ahir va optar per xutar la pilota endavant i convocar la junta directiva nacional per dilluns. Una decisió, això sí, presa per unanimitat de l’equip directiu reunit ahir a la seu de Génova. Aquest òrgan de decisió entre congressos està format per 550 càrrecs del partit: la cúpula, alcaldes, diputats, càrrecs provincials i parlamentaris europeus. La majoria són càrrecs en els quals Casado confia ara per intentar aconseguir que els crítics no sumin les dues terceres parts de la junta, que necessiten per forçar el congrés. Té a favor seu que bona part són càrrecs orgànics del partit designats per la direcció actual.

Els líders autonòmics van deixar ahir Casado força sol. El més destacat i a qui molts dins el partit voldrien com a principal candidat a rellevar-lo, el president gallec, Alberto Núñez Feijoo, que va comparèixer ahir al migdia: “Hem de prendre decisions i no seran fàcils. Seran decisions complexes, però han de ser urgents... No hem tancat la crisi.” Feijoo, a preguntes dels periodistes, va refusar aclarir si està disposat a presentar-se a president del PP. El 2018, va refusar aspirar a unes primàries enmig de la guerra entre Esperanza Aguirre i Mariano Rajoy. Ahir, i de moment, va esquivar pronunciar-se públicament: “No he vingut a parlar de mi.”

El gallec havia parlat amb Ayuso, que ahir va assegurar: “No hi hagut una guerra Ayuso-Casado, mai he pretès substituir-lo. El meu lloc és a Madrid.” Però hi va afegir: “La situació és insostenible. Ens estem dessagnant, cada dia que passa ens fa més mal”, alineant-se així amb la pressió de Feijoo sobre Casado perquè convoqui un congrés i fer-lo fora. A aquesta posició, la dels que reclamen tancar amb urgència la crisi, s’hi va sumar ahir clarament el president d’Andalusia, que abans de finals d’any ha de celebrar eleccions autonòmiques. Juanma Moreno va reclamar “diàleg” a la direcció estatal i a la resta de líders territorials, per trobar “al més aviat possible” una solució al “gravíssim problema” del partit. Si dilluns vinent la junta opta per convocar un congrés extraordinari, es podria celebrar a finals de març o principis d’abril, segons els estatuts del PP.

LES FRASES

Tenim un profund problema que cal resoldre al més aviat possible
Juanma Moreno
PRESIDENT D’ANDALUSIA
Hem de prendre decisions i no seran fàcils. Seran decisions complexes, però han de ser urgents
Alberto Núñez Feijóo
PRESIDENT DE GALÍCIA
Fa falta un gir absolut. La situació és insostenible i cada dia pitjor
Isabel Díaz Ayuso
PRESIDENTA DE LA COMUNITAT DE MADRID


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP recupera l’escó que va perdre el 2017

girona
Política

Illa: “Avui obrim una nova etapa”

barcelona
política

Puigdemont insta ERC a refer el diàleg i l’estratègia comuna independentista

barcelona
Política

Aragonès assumeix “uns molts mals resultats”

barcelona

Junts s’imposa a Girona i el PSC recupera la segona posició

Girona
Rússia

Putin canvia el ministre de Defensa i nomena un civil

Barcelona
Kuwait

El primer ministre forma un nou govern enmig d’una crisi política

Barcelona
Política

El PSC guanya, mentre el vot independentista recula

barcelona

Junts+ guanyaria a Girona, segons el sondeig de TV3

GIRONA