Política

García Egea dimiteix i deixa Casado més sol i acorralat

L’encara president del PP resisteix i accepta un congrés extraordinari del partit

Feijóo insta a obrir una nova etapa i a “prendre decisions” i deixa entreveure que podria postular-se pel lideratge

La guerra oberta entre la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i la direcció estatal del PP es va cobrar ahir una primera víctima: Teodoro García Egea, secretari general del partit i mà dreta del seu líder, Pablo Casado, va presentar ahir la dimissió després que barons, dirigents de la cúpula de la formació i pesos pesants del grup parlamentari haguessin exigit la seva renúncia. García Egea, que feia tres anys i mig que ocupava el càrrec, va tenir un paper destacat en la victòria de Casado sobre Soraya Sáenz de Santamaría en les primàries que el van dur al capdamunt del partit. La seva sortida estreny el setge a Casado, que ahir va cedir a la pressió dels barons i va acceptar reunir, dimarts que ve, la junta directiva estatal encarregada de convocar un congrés extraordinari del partit per elegir líder. Fonts de la direcció popular no van confirmar si Casado s’hi presentarà per a la reelecció o si, per contra, dimitirà en les pròximes hores. En cas que ho fes, la direcció del partit passaria a mans d’una gestora.

L’encara líder del PP va perdent suports cada dia que passa, enmig de rumors insistents de renúncia. Fonts del seu entorn van negar que hagués arribat a un acord amb els barons regionals per presentar-la aquesta tarda, després de la reunió que mantindrà amb ells a la seu de Génova, una trobada a la qual no assistirà Díaz Ayuso, ja que no és presidenta regional del partit.

Mentrestant, continua el degoteig de dimissions en la cúpula de Casado, com ara la d’Andrea Levy, que deixa la presidència del comitè de garanties del PP, o la de Belén Hoyo, responsable del comitè electoral. A aquestes renúncies, s’hi afegeix la de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que abandona el càrrec de portaveu estatal del partit.

Però qui concentrava ahir l’atenció mediàtica era el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, a qui molts veuen com un possible relleu de Casado. El líder gallec va reclamar canvis i obrir una nova etapa que permeti “desbloquejar l’actual situació de col·lapse” que travessa el partit. Per Feijóo, el PP ha de donar veu a la gent per decidir el futur del PP i enviar a la ciutadania un missatge de “tranquil·litat i optimisme”.

“Tots som responsables d’aquesta situació. Hem d’estar a l’altura i prendre decisions, jo entre ells”, va deixar anar el president de la Xunta sense explicitar si faria el pas per agafar el relleu a Casado. Feijóo, que va qualificar d’“inèdita” la situació que viu la formació popular i en va responsabilitzar els dirigents “i no les bases”, va confirmar que anirà avui a la reunió de la direcció estatal del PP amb els presidents autonòmics.

Mentrestant, al Congrés dels Diputats es viu màxima expectació pel cara a cara de Casado amb el president del govern, Pedro Sánchez. El líder popular manté la pregunta prevista en la sessió de control, tot i que podria retirar-la en l’últim minut.

Investigació de la fiscalia

Finalment, la fiscalia anticorrupció ha obert una investigació per esbrinar si hi ha indicis de delicte en el contracte per a la compra de mascaretes, a l’inici de la pandèmia, que la Comunitat de Madrid va adjudicar a una empresa relacionada amb un germà de la presidenta Díaz Ayuso, pel qual hauria cobrat 55.000 euros.

La fiscalia intervé arran de les denúncies presentades pels tres grups parlamentaris de l’esquerra a l’Assemblea de Madrid –Més Madrid, el PSOE i Unides Podem.

LES FRASES

[El congrés extraordinari] el necessita el PP i el necessita Espanya
Javier Maroto
PORTAVEU DEL PP AL SENAT
Tots en som responsables [de la crisi]. Hem d’estar a l’altura i prendre decisions, jo també
Alberto Núñez Feijóo
PRESIDENT DE LA XUNTA DE GALÍCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia