Política

Putin ataca Ucraïna

El president de Rússia anuncia l’inici d’una operació militar, amb un operatiu sobre infraestructura militar i zones frontereres que ja ha causat desenes de morts entre soldats i civils

Ucraïna assegura que les tropes russes ja han traspassat per Bielorússia la frontera estatal, a la regió de Kíev

El president de Rússia, Vladimir Putin, ha anunciat aquesta matinada el començament d’una operació militar a l’est d’Ucraïna per protegir les persones d’“abusos i del genocidi” del Govern ucraïnès des de fa vuit anys.

L’atac militar ha provocat almenys una quarantena de soldats ucraïnesos i deu civils morts, segons ha informat el govern ucraïnès. Segons el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, “Rússia ha llançat atacs contra la nostra infraestructura militar i guàrdies fronterers”. De fet, la guàrdia frontera ha informat que les tropes russes han entrat, entre altres punts, pel territori ucraïnès a través de la península de Crimea, annexionada a Rússia el 2014. Poques hores més tard de l’inici de la guerra, el servei de guarda frontera d’Ucraïna ha informat que les tropes russes “han violat la frontera estatal” i han creuat “pel punt fronterer de Vilcha”, una zona situada a la regió de Kíev i a uns 50 km de la frontera amb Bielorússia.

“Putin acaba de llançar una invasió a gran escala a Ucraïna. Les pacífiques ciutats ucraïneses estan sota atac. Aquesta és una guerra d’agressió. Ucraïna es defensarà i guanyarà”, ha assegurat el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba en un tuit. El govern ucraïnès ha denunciat atacs al sud-est del país ha començat a demanar evacuacions en alguns localitats, com Kriví Rih, ciutat amb més de 700.000.

El ministeri de l’Interior ucraïnès ha assegurat en un comunicat que el seu exèrcit està “lluitant” contra les tropes russes a Kopani i Ivanova, prop d’Odessa, al sud del país.

Les autoritats ucraïneses han demanat calma a la població, que ha començat a fugir cap a les fronteres amb Europa. S’han vist llargues cues a bancs, supermercats i farmàcies, així com a les carreteres de sortida de Kíev. De fet, s’ha demanat a la població que es quedi a casa o vagi als refugis per evitar un més gran col·lapse a les fronteres i a les carreteres de Kíev, on segons alguns testimonis, la gent vol fugir cap a l’oest a alguna zona on no hi hagi objectius militars ni aeroports. Precisament, Ucraïna ha desallotjat l’aeroport de Kíev i ha tancat l’ espai aer i. De fet Rússia ha bombardejat objectius militars, també alguns aeroports com el de Chuguev, a Kharkov. En aquesta ciutat també han caigut míssils sobre una zona residencial.

El president ucraïnès ha imposat la llei marcial davant l’atac rus.

El discurs de Putin

“Les repúbliques populars de Donbass es van acostar a Rússia amb una sol·licitud d’ajuda. En relació amb això (...) he pres la decisió de fer una operació militar especial. El seu objectiu és protegir les persones que són objecte d’abusos, genocidi del règim de Kíev des de fa vuit anys, i per això buscarem desmilitaritzar i desnazificar Ucraïna i portar davant la justícia els que van cometre nombrosos crims sagnants contra persones pacífiques, inclosos nacionals russos”, ha dit Putin en un discurs televisiu.

Putin ha assenyalat que Rússia no planeja l’ocupació de territoris ucraïnesos, però recolza el dret dels pobles d’Ucraïna a l’autodeterminació. En aquest sentit, la Unió Europea, en veu del president del Consell, Charles Michel, ha reclamat al règim d’Aleksandr Lukaixenko que “no participi” de les agressions russes. “Teniu l’elecció de no seguir les accions destructives russes. Teniu l’opció de no prendre part en aquesta tragèdia innecessària contra els vostres veïns d’Ucraïna”, ha dit el belga. El govern ucraïnès, però, dona per feta la participació bielorussa en el conflicte, ja sigui amb els míssils o amb el permís a les tropes russes per creuar el país i arribar a Ucraïna per la seva frontera nord.

Per a Putin, “l’ocupació de territoris ucraïnesos no és als nostres plans. No forçarem res a ningú”, ha dit el líder rus. El líder rus s’ha dirigit als militars ucraïnesos i els ha demanat “deposar immediatament les armes i tornar a casa”. “Tots, tots els militars de l’Exèrcit ucraïnès poden abandonar la zona de combat i tornar-hi amb les seves famílies”, ha afirmat.

El president rus ha recordat el dret de les nacions a l’autodeterminació. “Ni quan es va crear l’URSS, ni després de la Segona Guerra Mundial, ningú va preguntar a les persones que vivien en certs territoris que formaven part de la Ucraïna moderna com volien establir-se a la vida. La llibertat és la base de la nostra política”, va sostenir. “Considerem important que tots els pobles que resideixen al territori de l’actual Ucraïna puguin aprofitar aquest dret, el dret a triar. Tots els que ho vulguin”, ha afegit, després que reconegués dilluns passat la independència de les autoproclamades repúbliques separatistes de Donetsk i Lugansk.

Putin ha llançat, a més una advertència a Occident al seu anunci de l’ofensiva militar a Ucraïna. “Pel que fa a l’esfera militar, la Rússia moderna és una de les potències nuclears més fortes ara, fins i tot després de la desintegració de l’URSS i la pèrdua d’una part considerable del potencial nuclear. A més, té certs avantatges a la línia De les armes d’última generació, en aquest sentit, ningú no hauria de tenir dubtes que l’atac directe contra Rússia conduirà a una derrota i conseqüències devastadores per a un potencial agressor”, ha advertit.

Tropes per Crimea i Lugansk

“En aquests moments s’observa moviment d’equips militars a través de la península des de la frontera administrativa, ha assegurat la Guàrdia Fronterera d’Ucraïna en un comunicat. Les autoritats ucraïneses també han denunciat l’entrada de tropes russes per Lugansk.

El servei de guarda de fronteres ha publicat un vídeo en què es pot veure el creuament de blindats, tancs i camions militars a través del pas fronterer de la regió ucraïnesa de Jerson. També ha informat que les forces russes utilitzen artilleria i armes pesades contra diverses unitats frontereres i altres punts del país com Odessa, Mariupol, Kharkiv, Dnipro, Kramatorsk (al Donbass), Zhitomir i el port de Berdiansk, al mar d’Azov.

Kíev repartirà armes als civils

- El govern d’Ucraïna repartirà armes “a tots els capaços de defensar el país”, segons ha anunciat el president del país, Volodímir Zelenski , en un discurs. El president ucraïnès ha fet una crida “a qualsevol persona amb experiència militar” a presentar-se a les estacions militars, i també ha anunciat que mobilitza els veterans. “Comencem la defensa de la nostra llibertat, estigueu preparats”, ha assenyalat, precisant que també es retiren totes les sancions a persones amb permisos d’armes que els tenien retirats. Zelenski ha acusat el president rus, Vladímir Putin, d’actuar “com els nazis en la Segona Guerra Mundial” i ha confirmat que trenca relacions diplomàtiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona