Política

La comissió sobre abusos a l’Església obté la unanimitat

Podem i ERC avalen l’encàrrec a Gabilondo, però donant veu a les víctimes

Calvo rebaixa l’acord

Vox hi vota no

L’acord sovint depèn de qui l’explica i a vegades les explicacions desafien la certesa de si els actors eren a la mateixa reunió, i això va passar ahir entre el PSOE –que per investigar els abusos a l’Església va de bracet amb el PNB i comptant amb la Conferència Episcopal– i Podem, ERC i EH Bildu. “Hem passat del no al sí. Hi haurà una comissió de la veritat”, va solemnitzar el president de Podem, Jaume Asens. “No és cap comissió de la veritat, és la comissió del defensor del poble”, corregia l’ara diputada del PSOE Carmen Calvo. El cert, però, és que Podem, ERC i EH Bildu van votar a favor d’obrir la investigació dels abusos encarregada al defensor Ángel Gabilondo a canvi de donar veu a les víctimes que ho vulguin perquè siguin escoltades a la comissió de Justícia del Congrés. L’aval va ser unànime tret del no de Vox.

Amb 286 vots a favor (del PSOE al PP passant per Podem i ERC) i només 51 en contra i 2 abstencions, el Congrés va donar llum verda a la proposició no de llei que encarrega a Gabilondo –exfrare i exprofessor dels Germans del Sagrat Cor– la missió d’aportar llum sobre l’abús a l’Església. “Un primer pas per intentar reparar el dolor de les víctimes, que no havien estat escoltades fins ara”, lloava el president Pedro Sánchez.

En la justificació del vot a favor, Carolina Telechea (ERC) lloava “l’assoliment d’una comissió de la veritat” en què les víctimes hi podran “tenir veu, exposar-hi el seu relat i el seu dolor i sentir-se reparades”. “Es donarà la paraula a les víctimes, una fita a Espanya”, va dir Bel Pozueta (Bildu). “Hi haurà una autèntica comissió de la veritat, amb poders per obligar l’Església a cooperar si cal”, hi afegia Asens. I tot ho va desmentir Calvo, que no preveu més altaveu a les víctimes que invitar portaveus d’associacions a compartir les mesures de reparació però no a “exposar cadascú el cas”. Tot i així, abans de votar, Aitor Esteban (PNB) no ocultava l’enuig pel fet que el PSOE negociés amb ERC i amb Bildu per la rivalitat pel peix al cove a la basca. La por del PSOE a un atac de gelosia del PNB va portar el grup socialista a instar ERC i Bildu a no fer ostentació d’acords, i ells ho van incomplir.

LES FRASES

No és cap comissió de la veritat, és la comissió del defensor del poble
Carmen Calvo
diputada del psoe al congrés
Hem passat del no al sí. Hi haurà una autèntica comissió de la veritat
Jaume Asens
president de podem al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona