Política

El Govern defensa l’acord sobre el català com a “bon punt de partida” i aposta per “ampliar el consens”

L’executiu avala que la proposta parlamentària avanci mentre espera reunir de nou el Pacte Nacional per la Llengua

El Govern defensa que l’acord dels grups parlamentaris per modificació de la llei de Política Lingüística és “un bon punt de partida”. La portaveu, Patrícia Plaja, ha explicat els quatre “punts de consens” que ha tancat l’executiu durant la segona jornada de treball, que se celebra aquest dissabte al Palau de Pedralbes. El Govern aposta per “treballar per ampliar al màxim el consens social”, després de l’acord entre PSC, ERC, Junts i comuns -del qual se’n va despenjar JxCat, hores després. L’executiu avala que la proposta avanci els seus tràmits parlamentaris. Així mateix, Plaja ha explicat que es preveuen noves reunions del Pacte Nacional per la Llengua durant “els propers dies”.

Plaja ha desgranat els quatre “punts de consens” que ha acordat el Govern aquest matí, durant la jornada de treball. El president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, han intervingut durant la sessió per abordar la “judicialització” del català. L’executiu s’ha mostrat “absolutament compromès” en impulsar “arreu” l’ús del català i la defensa de la llengua com a “pròpia del país”. A més, Plaja ha subratllat que el Govern defensa que l’idioma “és i seguirà sent la llengua vehicular de l’escola”.

La portaveu ha insistit que la Generalitat treballa per “trobar tots els mecanismes possibles” per “apartar els tribunals” de les decisions lingüístiques. Així mateix, Plaja ha subratllat que l’acord del Parlament és “una bona proposta i un bon punt de partida”, i que cal seguir fent “tot el possible i en tots els àmbits” per protegir el català. La portaveu ha reiterat que s’ha de fer de manera “coordinada” des del Parlament, el Govern i la societat civil.

Plaja ha asseverat que el missatge és de part de “la totalitat del Govern”, i no ha volgut fer diferències entre els membres d’ERC i Junts, després que el grup parlamentari d’aquests darrers es despengés de l’acord polític. “Els tràmits parlamentaris continuen”, ha conclòs.

Aragonès i Puigneró es van reunir ahir amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

Debat sobre Ucraïna

El Govern analitza avui els efectes de la crisi a Ucraïna en una segona jornada de treball al Palau de Pedralbes. El president, Pere Aragonès, ha encapçalat la trobada, que ha començat a les 10 hores i compta amb la participació de tots els membres de l’executiu i dels secretaris generals.

Amb l’objectiu de conèixer a fons la situació, el Govern ha convidat quatre experts que, en una taula rodona moderada per la portaveu, Patrícia Plaja, aporten la seva visió sobre els efectes de la crisi en els àmbits polític, humanitari, energètic i de ciberseguretat.

Es tracta de Carmen Claudín, investigadora del CIDOB i experta en la política interna i exterior de Rússia i Ucraïna; Enric Morist, coordinador de Creu Roja Catalunya i vicepresident de la Taula del Tercer Sector Social a Catalunya; Pep Salas, enginyer agrònom en especialitat medi rural i Doctor per la UPC en sostenibilitat i en transició energètica; i Ramsés Gallego, membre de l’organització internacional ISACA (Associació pel Control i l’Auditoria dels Sistemes d’Informació) i director internacional de Tecnologia de CyberRes, la línia de negoci de Micro Focus centrada en la ciberresiliència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries