Política

Clam perquè el govern espanyol investigui el ‘Catalangate’

L’advocacia catalana exigeix “explicacions públiques” per l’espionatge a advocats que vulnera drets fonamentals

“Han de rodar caps si hi ha hagut il·lícits comesos des de l’estructura de l’Estat”, afirma Echenique

Diverses entitats, organitzacions i partits polítics han reclamat al govern espanyol que obri una investigació sobre el cas de ciberespionatge massiu a unna seixantena d’independentistes catalans.

El Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) i el Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) han demanat explicacions públiques al govern espanyol pels suposats espionatges amb la tecnologia Pegasus a diversos lletrats vinculats amb l’independentisme. A través d’un comunicat conjunt, les dues organitzacions han assegurat aquest dimarts que aquesta pràctica “pot representar una greu invasió de drets fonamentals i una intolerable afectació al dret de defensa i el deure de secret professional dels advocats”.

El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha demanat als ministres d’Interior i de Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles, que obrin “immediatament” una investigació sobre l’espionatge a una seixantena de polítics i membres de la societat civil catalana. “Han de rodar caps si hi ha hagut il·lícits comesos des de l’estructura de l’Estat”, ha afirmat Echenique aquest dimarts en roda de premsa a la cambra baixa. El portaveu parlamentari de la formació lila ha insistit que cal “investigar els fets i depurar totes les responsabilitats que s’hagin de depurar” perquè “no hi pot haver la més mínima ombra de dubte”. Echenique ha remarcat que són uns fets “gravíssims” que “no són acceptables en una democràcia moderna”.

La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat una investigació per saber “tota la veritat” de l’espionatge a independentistes i membres del Govern. Després de les revelacions de l’entitat Citizen Lab, la líder dels comuns ha dit que les informacions sobre el ’Catalan Gate’ són “molt preocupants”. I diu que cal investigar-les perquè “és una qüestió de democràcia i de drets humans”.

El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, ha reclamat aquest dimarts al govern espanyol, al Congrés i a la Fiscalia que actuïn de manera efectiva per esclarir el cas d’espionatge. En roda de premsa al Congrés, Bel ha emplaçat els grups a constituir també una comissió d’investigació i a la Fiscalia a ser “proactiva” perquè aquesta “és una anomalia de dimensions espectaculars” que “hauria de ser una qüestió d’Estat”. “Si el que es pretén és viure en un estat de dret democràtic s’ha de vetllar perquè aquesta situació no passi”, ha dit.

El diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu ha considerat “obvi” que l’Estat està darrere de l’“espionatge polític” que ha també ha patit ell personalment i ha avançat que el seu grup demanarà la compareixença del president del Govern, Pedro Sánchez, per aclarir-ho. A Ràdio Euskadi, el diputat d’EH Bildu al Congrés ha explicat que fa un any des de la Universitat de Toronto (Canadà) li van comunicar que tenien indicis que el seu mòbil estava sent espiat i, després d’unes proves, van comprovar que efectivament havia estat haquejat per Pegasus i que l’última entrada en el seu telèfon “havia estat al desembre de 2020, és a dir, en aquesta legislatura, amb el Govern de PSOE i Unides Podem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veray (PP): “socialisme i separatisme son inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les