Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

El Nobel rus Dmitri Muràtov veu possible que s’utilitzin armes nuclears en el conflicte

Alerta que els mitjans russos controlats pel Kremlin parlen d’acabar amb el “silenci nuclear” si Occident continua armant Kíiv

El periodista independent rus creu que la guerra a Ucraïna “no acabarà aviat”

El periodista rus llorejat amb l’últim premi Nobel de la Pau, Dmitri Muràtov, ha advertit aquest dimarts que “no es pot excloure la possibilitat que s’utilitzi armament nuclear” en el context de la guerra a Ucraïna.

Muràtov, director del periòdic independent Nóvaia Gazeta –que va haver de cessar la seva activitat a finals de març per l’amenaça directa de represàlies del govern–, ha participat avui a Ginebra en una conferència amb motiu del Dia Internacional de la Llibertat de Premsa.

Durant la seva intervenció, el premi Nobel ha explicat que des de fa un parell de setmanes la televisió russa (controlada completament pel Kremlin) ha començat a parlar sobre la necessitat de posar fi al “silenci nuclear” si Occident continua armant a Ucraïna.

“És una gran tragèdia, si es pren una decisió així ningú podrà parar-ho, ni el Parlament, ni la societat civil, enfront d’un poder absolut i sense límits”, va alertat.

Muràtov, qui s’ha negat a marxar a l’exili com han fet la gran majoria dels seus companys de la Nóvaia Gazeta, ha opinat que la guerra “no acabarà aviat”. No obstant, ha reconegut “és difícil fer prediccions perquè no entenem els conceptes que estan darrere ni les intencions que hi ha”.

Considerat com la figura que encarna la lluita per la llibertat de premsa a Rússia des de la dècada dels noranta, el periodista apuntat que la intenció de Vladímir Putin seria consolidar un govern propi a la regió ucraïnesa del Donbass i que aquesta s’uneixi a Rússia.

També podria ser, ha afegit, annexionar Kherson, Mikolaiv i Odessa per deixar Ucraïna sense accés a la mar. “Ningú no entén res”, ha insistit.

En el mateix esdeveniment s’han anunciat els guanyadors del premi internacional de caricatura de premsa “Kofi Annan al Valor”, en memòria del desaparegut ex-secretari general de l’ONU.

Aquest premi ha estat concedit al dibuixant de premsa ucraïnès Vladimir Kazanevski i al caricaturista hongarès Gabor Papai, en reconeixement a la seva determinació de transmetre la informació veraç a través del dibuix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona