Política

El govern anuncia més català a l’escola després de la sentència del TSJC

Prepara un “pla de xoc” per fer-lo més present en tot l’entorn escolar

Tranquil·litza els centres i els diu que no canviïn el seu projecte educatiu

El govern de la Generalitat ha manifestat el seu compromís que a les escoles, en els propers cursos, es farà més català del que es fa “després de l’atac del 25%”. Segons va explicar ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, aquesta és una de les múltiples vies obertes des del govern de la Generalitat per tal de combatre l’ordre d’execució de la sentència del 25% del castellà a les aules, ordenada pel TSJC. “A les escoles catalanes es farà més català després de la sentència que abans d’aquest atac. Centrarem tots els esforços a incrementar l’ús del català en tots els àmbits de l’escola.” En aquest sentit, Plaja va avançar que la Generalitat està treballant en un “pla de xoc” per incrementar l’ús del català en tots els àmbits dels centres educatius i reforçar el model d’escola catalana: “Els propers cursos hi haurà més català en àmbits com ara el menjador, les activitats extraescolars, els patis i en altres espais”, va posar com a exemple.

La portaveu va coincidir amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a qualificar la decisió del TSJC d’“aberrant”, i va assegurar que l’ultimàtum del TSJC és una “persecució” i un “assetjament” al model educatiu català.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va convocar ahir al matí en una reunió el vicepresident, Jordi Puigneró; el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; la de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i la de Cultura, Natàlia Garriga, per dissenyar la reacció a la petició d’execució de la sentència.

Segons va recordar Plaja, el govern ja ha anunciat la seva intenció de presentar recurs contra la interlocutòria del TSJC, que dona a la Generalitat quinze dies de termini per implantar el 25% de castellà a tots els centres educatius. Plaja va assegurar que l’executiu català “esgotarà totes les vies jurídiques possibles per frenar aquest atac contra el català a les escoles”.

Finalment, la portaveu es va dirigir a docents i directors de centres, els va enviar un missatge de tranquil·litat i els va animar a “continuar fent la feina com l’han fet fins ara”.

Borràs fa enfadar Vox i Ciutadans

En l’inici del ple del Parlament, ahir a la tarda, la presidenta de la cambra, Laura Borràs, va denunciar la “nova intromissió judicial” contra el català: “Un dels consensos de Catalunya és la necessitat de defensar el català, i el consens ha de servir per preservar la llengua i no per retrocedir”, va assegurar Borràs, que va recordar que quan s’han aprovat lleis en matèria lingüística sempre ha estat amb “majories molt àmplies que s’han de respectar”.

Les paraules de Borràs van indignar Ciutadans i Vox, que van demanar la dimissió de la presidenta. Aquest darrer partit va avisar que si no es compleix la sentència demanarà la suspensió de l’autonomia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona