Política

Front comú sobiranista per reclamar la nul·litat del 25%

Entitats i sindicats demanen la revocació de la sentència del TSJC perquè un dels magistrats va assignar-se la causa

També critiquen el govern per deixar-los de banda en el litigi d’aquest afer

Coincidint amb el mateix dia que expirava el termini imposat pel TSJC per fer complir la sentència, i una estona abans que el govern detallés la seva estratègia jurídica per fer-hi front, un grup d’entitats i sindicats sobiranistes van donar a conèixer ahir al matí un nou front d’actuació per intentar revertir la imposició del 25% de castellà a les aules. En concret, la fórmula ideada per la Plataforma per la Llengua, la Ustec, la Intersindical i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha estat presentar un incident de nul·litat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar que s’anul·li aquesta sentència, basant-se en el fet que el president de la sala contenciosa administrativa del TSJC, que està formada per 25 magistrats, va decidir que ell mateix formaria part del grup de cinc que resoldrien aquest afer. Tot i que això no contravé a la llei, aquestes entitats i sindicats sí que entenen que vulnera la Constitució.

Per entendre aquest atzucac, s’ha de contextualitzar quin és el funcionament de la sala contenciosa del TSJC, que està formada per uns 25 magistrats distribuïts en cinc seccions, una divisió de caràcter organitzatiu per poder assignar els casos que hi arriben. La denúncia del 25% es va assignar a la secció cinquena, però Javier Aguayo, president de la sala i que pertany a la secció primera, va decidir que ell mateix formaria part del grup de cinc jutges que portarien l’afer. “Tot el que es va fer és formalment correcte. Això no treu que es va vulnerar un dret reconegut a la Constitució i això fa que la sentència sigui nul·la”, va reflexionar ahir l’exmagistrat i membre del grup d’advocats que assessora el Consell per la República Ramon Llena.

Les entitats també lamenten que la sentència final es va decidir per tres vots favorables i dos vots discrepants i que entre els primers hi havia el d’Aguayo, que, per tant, va ajudar a fer decantar el veredicte. Fet aquest pas, el següent és esperar una resposta del TSJC per saber, d’entrada, si els admet l’incident de nul·litat tot i no haver estat part del procés. I si els l’accepta, encara hauran de passar mesos fins a rebre una resolució que els doni o no la raó. Mentre es resol l’incident, han demanat que se suspengui cautelarment l’aplicació del 25% de castellà a les aules.

Crítiques al govern

D’altra banda, la Plataforma per la Llengua, la Ustec, la Intersindical i el SEPC van aprofitar la compareixença d’ahir per criticar el govern perquè consideren que els han “deixat de banda” en la lluita judicial. “Ens agradaria anar junts amb l’executiu en aquesta qüestió. Però no han volgut formar part d’aquest front comú. No sabem quina és la seva estratègia judicial”, va ser el retret que va fer la directora de la Plataforma per la Llengua, Rut Carandell. “Ens entristeix que hagi de ser la societat civil qui defensi la llengua davant del que pensem que és una certa inoperància del govern de Catalunya”, va etzibar per la seva banda Gerard Furest, portaveu de la Intersindical.

Òmnium Cultural dona suport a les entitats en la petició de nul·litat, però no l’ha subscrit perquè ja va presentar un recurs de súplica en contra de la mateixa sentència del TSJC,

LA FRASE

Ens agradaria anar junts amb el govern en això. Però no han volgut formar part d’aquest front comú
Rut Carandell
directora de la plataforma per la LLENGUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona