Política

Andalusia

Sánchez minimitza la desfeta andalusa que el PP veu com un pas cap a la Moncloa

El PP obté la majoria absoluta i gairebé dobla els escons dels socialistes (58-30)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha minimitzat davant l’Executiva del PSOE la desfeta a Andalusia, on els socialistes no veuen un canvi de cicle en la primera majoria absoluta reeixida pel PP a la regió, que per a la formació d’Alberto Núñez Feijóo suposa un pas “ferm” cap a la Moncloa.

La reelecció de Juanma Moreno com a president andalús amb 58 escons, gairebé el doble dels 30 del PSOE, ha estat analitzada aquest dilluns pels principals partits i, mentre en el PP regna l’eufòria, la resta digereixen les seves derrotes, la del pitjor resultat per al PSOE i l’espai a la seva esquerra i la d’un Vox que no aconsegueix ni governar ni condicionar les polítiques de la Junta.

Els socialistes han minimitzat el cop i han deslligat els comicis andalusos de les futures eleccions generals, mentre Sánchez ha reafirmat davant els seus que l’executiu està “fort i sòlid”.

El portaveu de l’executiva del PSOE, Felipe Sicília, ha negat que existeixi preocupació i ha atribuït el mal resultat a l’abstenció i la divisió de l’esquerra, al mateix temps que no veu una transferència de vots del PSOE al PP.

No obstant això, la postura de l’aparell no ha evitat que socialistes de pes, com el president d’Aragó, Javier Lambán, hagin demanat una “reflexió molt profunda”. “No caben excuses de mal perdedor”, ha apuntat també Odón Elorza.

“Estic trist i a més a mi em fa molt de mal el meu partit i em fa molt de mal la meva terra”, ha dit l’expresidenta andalusa Susana Díaz, apartada del lideratge després de perdre el Govern andalús en 2018.

Entretant, la Moncloa guarda silenci. Fonts de l’executiu admeten un resultat pitjor a l’esperat, però argumenten que queda molt temps fins a les generals i sostenen que el PP no pot cantar victòria.

Primer pas cap a la Moncloa

Per la seva banda, el coordinador general dels populars, Elías Bendodo, ha assegurat que “si el PP d’Andalusia és capaç de treure majoria absoluta, el PP a Espanya no té sostre”, i ha afegit que el partit ha fet un pas “decisiu” i “ferm” per aconseguir “que Pedro Sánchez surti de la Moncloa”.

La victòria de Moreno obre una nova relació amb Vox, que perd la seva influència. El president andalús ha defensat que l’única via per a “tapar a Vox” és el “camí pel centre”, i les mirades s’han dirigit a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que amb el seu discurs ideològic va aconseguir parar els peus als d’Abascal però no portar-los a la irrellevància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona