Política

opinió

Superar la incertesa

Les dades de l’economia, l’evolució dels preus de l’energia, la inestabilitat generada per la guerra d’Ucraïna, entre altres coses, causen incertesa en la ciutadania i inestabilitat en general. I és que, qui es podia imaginar fa dos anys que viuríem una pandèmia mundial que ha afectat la ciutadania, empreses, institucions i també l’economia. I quan semblava que ens en sortiríem, amb una bona gestió de les vacunes i amb ajuts econòmics com els fons Next Generation EU, ens arriba la inesperada invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que ha acabat de descol·locar la ja feble estabilitat.

Deixant a part les explicacions de Rússia per justificar la invasió, o el paper de l’OTAN, la UE i els EUA en el conflicte, la realitat és que una agressió d’aquesta naturalesa és sempre injustificable. Per això hi ha les vies diplomàtiques, que han de servir per arribar a consensos, que és el que a la llarga s’haurà de reprendre. Sigui com sigui, la realitat és la que és, i ara ens trobem amb uns preus de l’energia pels núvols i amb una inflació que ronda els dos dígits. És evident que s’hi han de trobar solucions, i de fet la Reserva Federal dels EUA ja s’ha avançat apujant els tipus d’interès, fet que també es planteja el Banc Central Europeu (BCE), però encara els manté a hores d’ara al 0%, amb la previsió, això sí, d’apujar-los progressivament aviat.

L’objectiu seria el mateix, que no és altre que aturar la inflació i estabilitzar l’economia, però a la UE hi ha la por que no sigui suficient i que la reducció d’inversió, provocada per la pujada dels tipus d’interès, pugui frenar massa l’economia, per la incertesa que hi ha i també pels preus elevats de l’energia. Veurem què va passant, però el que convindria per estabilitzar la zona euro i la UE seria, a mitjà termini, aconseguir una reducció dels preus de l’energia. Seria bo també que l’OTAN i la Unió Europea sortissin de l’espai de bloc que van exposar en la cimera de Madrid, i s’obrissin a la possibilitat d’entesa amb altres blocs del planeta, també amb Rússia.

En un món globalitzat, on l’economia i la mobilitat de les persones és global, no és convenient que la política i la geoestratègia se situïn en blocs tancats. És bo també que, en el marc del que s’ha decidit sobre la gestió de l’energia, es vagi virant cap a altres proveïdors, per evitar la dependència de Rússia, i també cap a altres tipus d’energia, com l’eòlica o la solar.

D’altra banda, si s’aconseguís un cert desgel en les relacions internacionals i un pacte en la guerra d’Ucraïna, seria un bon impuls cap a l’estabilitat i amb una més que probable baixada de preus de l’energia. Així també s’aconseguiria una major estabilitat de l’euro, i probablement les mesures del BCE tindrien els efectes previstos per reduir la inflació. I un pacte de rendes, consensuat per govern, patronals i sindicats, també generaria més confiança.

Les receptes ja les sabem, el que falta ara és que els governs tinguin la capacitat i la voluntat d’implementar-les i que la geopolítica ho permeti. Si ho aconseguim, tots hi sortirem guanyant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona