Política

estats units

Pelosi acusa Trump d’instigar els atacs contra les forces de l’ordre

La presidenta de la Cambra de Representants ha fet una crida a no frivolitzar sobre els documents requisats per l’FBI

La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, ha acusat aquest divendres l’expresident Donald Trump d’“instigar els atacs contra les forces de l’ordre” per les seves crítiques a l’FBI després del registre de la seva casa, com ho va fer en l’atac al Capitoli del 6 de gener de 2021.

“Una vegada més, està instigant atacs a les forces de l’ordre”, ha apuntat Pelosi en una roda de premsa davant la pregunta de si successos com l’intent d’atac a una seu de l’FBI a Ohio podrien tenir a veure amb les crítiques de Trump.

En el matí del dijous, un home va intentar entrar en la seu local de l’FBI a la ciutat de Cincinnati (Ohio), per motivacions encara desconegudes, i va morir després a les mans de la policia.

Des que es va conèixer que dilluns passat l’FBI va registrar la casa de Trump a Mar-a-Lago a la recerca de documents classificats sobre armament nuclear que l’exmandatari presumptament va endur-se de la Casa Blanca, l’expresident s’ha dedicat a criticar a l’entitat.

En una compareixença de premsa, el fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va explicar ahir que ell mateix va autoritzar l’ordre de registre de la mansió a Mar-a-Lago de l’expresident i que ha sol·licitat a un tribunal de Florida que faci públic tant aquest mandat com l’inventari d’allò que va requisar l’FBI.

El mateix Trump ha demanat que es publiqui el contingut dels documents requisats a la seva casa en una operació que continua descrivint com una “persecució política” en contra seva, en la qual estaria involucrat el mateix FBI.

Pelosi ha fet una crida aquest divendres a no frivolitzar amb els documents trobats a la casa perquè si el seu contingut és “el que sembla ser”, és un assumpte “molt greu”.

“Es tracta de la nostra seguretat nacional i la nostra preocupació sempre és protegir-la i defensar-la. Això significa que no tractem amb frivolitat els documents”, ha apuntat Pelosi en una roda de premsa en la qual ha dit desconèixer el contingut d’aquests. “No sé més del que és de domini públic”, ha assegurat Pelosi, però “si la naturalesa d’aquests documents és el que sembla ser, això és molt greu”, ha agregat.

Així i tot, el contingut dels documents probablement no es coneixerà en contenir, presumiblement, assumptes que concerneixen la seguretat nacional. “Amb sort sabrem més, però tampoc volem veure molt més perquè això podria posar en perill la nostra seguretat”, va apuntar Pelosi, qui va recordar que “existeixen lleis contra el maneig inadequat d’aquest material”.

L’FBI va recuperar documents classificats de l’habitatge de Trump, segons el WSJ

Els agents de l’FBI que el dilluns van registrar l’habitatge de l’expresident estatunidenc Donald Trump van recuperar documents classificats, inclosos alguns marcats com a “top secret” i que només han d’estar en instal·lacions especials del Govern, segons va informar avui The Wall Street Journal (WSJ). El periòdic, que va tenir accés a l’inventari dels materials confiscats, explica que l’FBI es va emportar en total una vintena de caixes de la mansió de Trump a Florida, incloses onze col·leccions de materials classificats.

El WSJ diu que la llista, que podria fer-se pública avui mateix, no dona detalls sobre el contingut d’aquests documents, que en alguns casos tenien l’etiqueta de “top secret”, el nivell més gran de confidencialitat que es pot aplicar a una informació en el sistema d’intel·ligència dels Estats Units.

Entre els materials que va recuperar l’FBI i que sí que apareixen detallats, el diari destaca arxius relacionats amb el perdó presidencial a l’excol·laborador de Trump, Roger Stone, i un informe sobre el president de França, Emmanuel Macron.

L’inventari figura en un document de set pàgines i que també inclou l’ordre de registre de l’habitatge de Mar-a-Lago. El fiscal general dels EUA, Merrick Garland, va dir ahir que ha demanat a un tribunal de Florida que faci pública tota aquesta informació.

El diari The Washington Post, citant a fonts anònimes, va informar ahir que en el registre es van buscar documents classificats sobre armament nuclear que l’exmandatari hauria tret de la Casa Blanca.

El mateix Trump ha demanat que es publiqui el contingut dels documents requisats a la seva casa en una operació que continua qualificant d’una “persecució política” en contra seva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona