Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Tornen a estar connectats els dos reactors operatius de la central de Zaporíjia

La unitat número 5 va ser desconnectada dijous després d’un nou atac a la planta

El director general de l’AIEA torna aquest divendres a Viena després de la visita al complex

Els dos reactors operatius de la central nuclear de Zaporíjia tornen a estar connectats aquest divendres a la xarxa elèctrica. Una de les unitats va haver de ser desconnectada ahir dijous per un nou atac al complex.

“El reactor número 5 de la central nuclear de Zaporíjia, que va ser desconnectat ahir al matí com a resultat d’un altre bombardeig de morter per part de les forces d’ocupació russes al territori de la planta, s’ha connectat a la xarxa elèctrica a les 13.10 hora local [12.10 hora catalana] i s’està afegint capacitat”, ha informat avui l’empresa estatal ucraïnesa d’energia atòmica, Energoatom.

L’atac que Kíiv atribueix a Moscou va activar la protecció d’emergència del reactor, que com a conseqüència va quedar desconnectat de la xarxa elèctrica. A més, la línia de subministrament auxiliar utilitzada per a les necessitats internes de la planta va resultar danyada.

Actualment només dos dels sis reactors nuclears que té la planta estan en funcionament, el 5 i el 6. Segons Energoatom, aquests dos reactors produeixen electricitat per a les necessitats d’Ucraïna i els equips i sistemes de seguretat funcionen amb normalitat.

És la segona vegada en les últimes dues setmanes que un atac, presumptament rus, ha provocat la desconnexió d’un reactor. Fa deu dies la central va quedar totalment desconnectada i apagada per primera vegada en la seva història.

L’Exèrcit rus controla el complex des del passat 4 de març, però la central continua essent operada per l’empresa estatal ucraïnesa.


Grossi torna avui a Viena
Aquest dijous 14 inspectors de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) van realitzar una primera inspecció de la seguretat de la central en el marc d’una missió encapçalada pel director de l’organisme nuclear de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), Rafael Mariano Grossi.

Està previst que el director de l’AIEA torni aquest divendres a Viena, on l’agència té la seva seu, i que ofereixi una roda de premsa aquest vespre per informar de l’estat de la central. Un grup d’inspectors continuarà uns dies més a la planta i Grossi ha anunciat que hi volen establir una presència permanent.

No obstant això, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha criticat que Grossi no hagi aprofitat la seva visita a la central per demanar-ne la desmilitarització. “Aquest és exactament l’objectiu dels esforços ucraïnesos i internacionals” en relació amb aquestes instal·lacions, que poden patir un accident pels bombardejos que es produeixen a la zona, ha afegit.

De la seva banda, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha afirmat que el seu Exèrcit no té armament pesat al territori de la planta nuclear ni als seus voltants. A més, ha qualificat de “falses” les acusacions de Kíiv, que diu que les tropes russes utilitzen la planta com a escut per atacar les línies ucraïneses amb sistemes d’artilleria de llarg abast.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona