Política

L’estrateg de l’era digital

Està considerat el cervell darrere les accions més pioneres en TIC del govern català en els darrers anys

Jordi Puigneró es va comprometre al fet que l’any 2023 tots els pobles de més de 50 habitants de Catalunya disposarien d’accés a la fibra òptica. Durant la gestió de l’ara cessat vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, s’han fet, per exemple, 49 quilòmetres de fibra al Pallars Sobirà, 47 al Baix Empordà i la llista continua, amb 35 municipis d’Osona, a més de moltes altres zones, sobretot rurals, de la geografia catalana.

És per aquesta llarga llista, i per moltes més fites en l’àmbit de les TIC, que Puigneró ha estat considerat l’estrateg de l’acció en tecnologies de la informació de la Generalitat en la darrera dècada. I aquest reconeixement es veu multiplicat pel fet que va haver de gestionar el sotrac de la pandèmia i com aquesta va obligar a anticipar, de manera brusca i inesperada, l’ús de les tecnologies digitals a un ritme frenètic, en un avançament sobtat que es calcula que ha suposat saltar-se cinc anys d’evolució tecnològica.

Nascut l’any 1974, a Sant Cugat, Puigneró prové del planter que aquest municipi –en va ser regidor i tinent d’alcaldia– ha donat a Junts i a les formacions que l’han precedit. Amb un màster en sistemes d’informació per la Universitat de Surrey, va treballar al Deutsche Bank de Frankfurt com a analista programador del 1997 al 2000. L’any 2013, amb Artur Mas de president de la Generalitat, Puigneró va assumir el càrrec de director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació. En aquella etapa –concretament l’any 2014– va coordinar la defensa contra el ciberatac que va sofrir la Generalitat, durant la consulta del 9-N.

El 2016 va ocupar la secretaria de la mateixa àrea i el 2018, amb Quim Torra al Palau de la Generalitat, va arribar a conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública. Amb Pere Aragonès en el primer govern en què els republicans ocupaven la presidència de la Generalitat, Puigneró va continuar com a conseller de Polítiques Digitals, va afegir-hi les de Territori i va ser nomenat vicepresident. Ha ocupat el càrrec des del maig del 2021 fins al setembre del 2022.

La seva aposta decidida per les tecnologies digitals, passió que comparteix amb un dels seus principals valedors, Carles Puigdemont, l’ha portat a exercir una activitat centrada en projectes pioners en aquest àmbit. Fins al punt que va ser considerat també com un dels actors a tenir en compte en l’entramat tecnològic de l’organització de l’1-O.

És autor del llibre El 5è poder. La República digital a les teves mans, on fa una crida a l’optimisme i assegura: “Catalunya serà digital i en forma de república, o no serà.” Ha posat en marxa l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Va participar en la presentació de la seu del Centre Blockchain de Catalunya, una iniciativa liderada per la Cambra de Comerç de Barcelona, i va ser el conseller que va propiciar que el govern català llancés el seu primer nanosatèl·lit en òrbita, l’Enxaneta. Just la setmana passada, quan res feia presagiar aquest final, presentava la Cartera Digital, el moneder digital que permet tenir tots el títols, carnets i permisos que emet la Generalitat de Catalunya al mòbil.

Puigneró no s’ha estalviat episodis de confrontació amb Aragonès, entre els quals destaca la polèmica per l’ampliació de l’aeroport del Prat. Contràriament a l’opinió a favor del seu vicepresident, el cap de l’executiu català va mostrar recels a la proposta enviada pel govern de Madrid i aquest va decidir congelar la inversió de 1.700 milions que havia anunciat per al projecte. I, fa unes setmanes, les reunions paral·leles que Puigneró va mantenir amb l’ANC, que demanava accelerar el procés d’independència, no van caure bé tampoc al si del govern.

El perfil Jordi Puigneró. Vicepresident cessat de la Generalitat de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona