Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Putin proclama l’annexió a Rússia dels territoris ocupats a Ucraïna

Els referèndums celebrats a Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Lugansk manquen del reconeixement de la comunitat internacional

El president de la Federació Russa promet que defensarà el “territori rus” amb tots els mitjans

El president rus, Vladímir Putin, ha signat aquest divendres el decret d’annexió a la Federació Russa dels territoris ocupats a Ucraïn.

Putin ha consumat l’annexió de les províncies de Kherson, Zaporíjia i les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansnk en un acte a la Sala Sant Jordi del Gran Palau del Kremlin,

L’acte s’ha celebrat passades les dues de la tarda, després de la reunió que Putin ha mantingut amb els líders prorrussos de les quatre regions ucraïneses: Vladímir Saldo, Ievgueni Balitski, Denis Puixilin i Leonid Pàsetxnik, que també han assistit a la cerimònia.

Després de la firma, Putin ha donat la mà als quatre caps prorrussos enmig de l’ovació dels centenars de convidats i ha sonat l’himne de Rússia. Al final de la interpretació, Putin, Puixilin, Pàsetxnik, Saldo i Balitski han ajuntat les seves mans formant un semicercle i han cridat “Rússia, Rússia, Rússia”. La resta d’assistents –els presidents de la Duma i el Senat, els membres del govern rus, diputats, senadors, governadors i líders religiosos, entre altres– s’han alçat i s’han sumat al clam.

L’annexió es produeix després dels referèndums organitzats per Moscou als territoris ocupats del divendres 23 al dimarts 27 de setembre. El plebiscit no ha tingut el reconeixement ni de les autoritats ucraïneses ni de les principals potències occidentals. La Unió Europea ha qualificat les consultes d’“il·legals” i de “farsa”.

Kíiv ha denunciat els comicis i ha advertit que hi haurà judicis per traïció per als “centenars de col·laboradors” que hi han contribuït, amb condemnes que podrien implicar penes de presó d’almenys cinc anys.

Segons els resultats publicats el mateix dimarts per part de les autoritats russes, entre el 87% i el 99% dels votants ha apostat per l’annexió a Rússia dels territoris ocupats, que representen el 15 % de la superfície total del país o uns 100.000 quilòmetres quadrats, una mica més que l’extensió de països com Hongria i Portugal o una mica menys que la de Bugària. La Federació Russa, que té una població de més de 147 milions d’habitants, superaria els 150 milions amb l’absorció d’aquests territoris.

De forma similar al que va passar amb Crimea el 2014, l’objectiu del Kremlin darrere aquesta operació és que les quatre regions siguin considerades territori rus. Així, si les tropes ucraïneses avancen per aquestes zones, Moscou ho considerarà una agressió i considerarà justificat escalar el conflicte.

Abans de signar el decret, Putin ha pronunciat un discurs de en el que ha defensat l’elecció “inequívoca” dels ciutadans de les quatre províncies i ha promès que defensarà el “territori rus” amb tots els mitjans.

El líder rus dona aquest pas després de vuit mesos d’invasió militar a Ucraïna i després de patir importants derrotes al nord i nord-est del país veí. La pràctica totalitat de la comunitat internacional ja ha afirmat que no reconeixerà l’annexió. Ni tan sols socis tradicionals de Moscou com la Xina, Índia o Sèrbia han donat suport a aquest moviment de Putin.

Desenes de milers de russos celebren l’annexió de les regions ucraïneses a la plaça Roja

EFE

Desenes de milers de russos s’han concentrat aquest divendres a la Plaça Roja de Moscou per celebrar l’annexió de les regions ucraïneses de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, condemnada per Ucraïna i rebutjada per gran part de la comunitat internacional.

Elecció del poble. Junts per sempre ha estat el lema del míting-concert convocat per les autoritats davant les muralles del Kremlin i en el qual ha participat breument el president rus, Vladímir Putin.

“Som més forts perquè estem junts. La veritat està de la nostra part. I en la veritat hi ha la força. I això significa que la victòria serà nostra”, ha assegurat Putin damunt l’escenari muntat per celebrar l’annexió.

El president rus ha afirmat que els russos no només obren “les portes de la seva llar” als prorrussos de l’est i sud d’Ucraïna, sinó també els seus “cors”. “Benvinguts a casa!”, ha exclamat.

Desenes de milers de persones també s’han aplegat a la vora del riu Moskvà i al pont que condueix a la plaça, als voltants de la qual s’ha suspès el trànsit hores abans.

A l’escenari de l’esdeveniment s’hi han muntat grans pantalles que mostraven la bandera tricolor russa i la Catedral de Sant Basili com a fons.

A més de músics i altres artistes, han pujat a l’escenari els líders prorrussos de les quatre regions ucraïneses ocupades, que han protagonitzat juntament amb Putin una solemne cerimònia al Kremlin per formalitzar els corresponents tractats d’adhesió.

“El Donbass no defraudarà la pàtria. El Donbass necessita la victòria. Rússia per sempre”, ha garantit Denís Puixilin, el dirigent de l’autoproclamada República Popular de Donetsk.

El cap prorrús de Lugansk, Leonid Pàsetxnik, ha donat les gràcies a Putin i al poble rus per donar suport a les seves aspiracions durant els últims vuit anys.

“Junts hem retornat al poble la seva pàtria”, ha reivindicat Ievgueni Balitski, el dirigent de Zaporíjia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona