Política

El mur de les lamentacions

L’Assemblea munta un mur amb urnes de l’1-O a la plaça de Sant Jaume i assegura que la independència “es farà”

Els manifestants critiquen durament el govern i demanen la dimissió del president Pere Aragonès

La plaça de Sant Jaume es va omplir per participar en la performance de l’ANC, que va construir un mur d’urnes de l’1-O davant del Palau de la Generalitat. Els centenars de persones que van omplir la plaça anaven amb les samarretes negres que l’Assemblea Nacional Catalana va proposar per a aquest 11 de setembre i la majoria duien pancartes, sobretot per reivindicar el referèndum que es va fer “i es va guanyar” i criticar els polítics i, especialment, els del govern, el president Aragonès el primer de tots. Entre crits de “Fora, fora, fora la bandera espanyola”, “La constitució és una farsa”, “U d’Octubre, ni oblit ni perdó”, “Fora botiflers” i reivindicar que “La gent hi som”, es van sentir diverses vegades i a l’uníson crits demanant la dimissió d’Aragonès i també crits a favor de Carles Puigdemont (“el nostre i legítim president”, deien).

Feia una calor que espantava però des de les tres de la tarda hi havia gent, sobretot gran, esperant que a dos quarts de quatre es fes l’acte, que bàsicament va consistir en la lectura d’un manifest per part de la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, davant del mur d’urnes, convertit en un veritable mur de les lamentacions davant del qual tothom lamentava el que hauria pogut ser i no va ser. El vicepresident de l’entitat, Jordi Pessarrodona, que va ser dels primers d’arribar i xerrar amb els manifestats, explicava que no es penedeix de res. “Ho tornaria a fer i, és més, farem moltes més reivindicacions amb humor”, explicava qui fa cinc anys es va posar el nas de pallasso al costat d’un guàrdia civil a Sant Joan de Vilatorrada i per això ha seguit un viacrucis judicial perquè el van acusar de desobediència greu. Pessarrodona manté: “No només hem de criticar i lamentar la gestió dels polítics, sinó que tots hem de fer autocrítica, perquè nosaltres, la gent, també vam fallar.” I sosté: “Quan fa cinc anys i després de dies al carrer ens van dir que ens retiréssim, ens vam retirar molt obedients. No ho hauríem d’haver fet, no hauríem d’haver obeït.” És la seva tesi.

En el seu discurs, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, va reivindicar els resultats del referèndum i la DUI: “Farem la independència perquè formem part d’aquest anhel universal de llibertat. La victòria de l’1 d’octubre del 2017 ens ensenya el camí per fer-la efectiva. Sense por. I siguem-ne conscients: la majoria de nacions han necessitat diverses confrontacions per vèncer les metròpolis, i si vam vèncer una vegada, hi tornarem fins a la victòria definitiva.” “Tenim un repte molt important –va dir–: demostrar-nos, com a nació, i a Espanya i al món, que som un poble imparable.” Però ho va dir tan baixet que quasi no la va sentir ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona