Política

El Brasil tria entre dos models

L’ultradretà Bolsonaro i l’expresident d’esquerra Lula s’enfronten avui en la segona volta de les presidencials

El president es compromet finalment a acatar els resultats de l’escrutini

El Brasil, la democràcia més gran d’Amèrica Llatina, vota avui el seu futur. Serà una cita a tot o res, en què 156,4 milions de brasilers optaran entre dos models de país antagònics. Mai des del retorn a la democràcia, el 1985, el Brasil ha estat tan dividit: d’una banda, el model que proposa l’ultradretà Jair Bolsonaro, basat en una economia neoliberal i un estat mínim amb forta presència de les forces armades en la vida política; de l’altra, el Brasil de Lula, amb més presència de l’estat, polítiques de redistribució de la riquesa i, en la seva versió 2022, un compromís mediambiental més gran. Els sondejos preveuen un triomf de Lula sobre Bolsonaro, però amb una diferència tan ajustada que serà un final d’infart, amb tots dos candidats disputant el resultat vot a vot.

La polarització política fractura el Brasil. Ha estat una campanya d’alt voltatge, carregada de notícies falses a les xarxes socials i insults entre els candidats. La violència verbal és el terreny on Bolsonaro se sent més a gust. Inspirat en Donald Trump, fins i tot ha alimentat fins al final la possibilitat de no reconèixer una eventual derrota. Bolsonaro va advertir fa un any que “només Déu” el trauria del Palau de Planalto, la seu del govern a Brasília. Durant mesos ha acusat el Tribunal Superior Electoral (TSE) d’estar en contra seva, una tesi que va repetir durant el debat electoral de divendres, l’últim cara a cara amb Lula. Finalment, va dir que deixaria la decisió final a les urnes, perquè “això és la democràcia”.

Bolsonaro és fort en l’electorat masculí i blanc. El seu cabal de vots augmenta entre els sectors més adinerats i és imbatible entre els evangèlics, 64 milions de persones –un terç del cens nacional– que abracen amb fervor el seu discurs basat en el respecte a Déu, la pàtria i la família. Els sectors més extrems s’identifiquen amb la defensa que Bolsonaro fa de l’ús d’armes entre civils, fins al punt que el seu gest de campanya és l’índex cap endavant i el polze cap amunt. Lula, en canvi, té la preferència dels més pobres, les dones i les minories socials. És un vot que enyora la bonança econòmica dels anys de Lula en el poder, entre 2003 i 2010. Es concentren sobretot al nord-est del país, mentre que Bolsonaro és fort al centre i sud-est, on hi ha el poder econòmic.

Lula va quedar en la primera volta a només 1,5 punts d’aconseguir la majoria absoluta per proclamar-se president sense necessitat d’un desempat. Però Bolsonaro va obtenir un resultat millor de l’esperat i avui presentarà batalla. Fins i tot durant l’última setmana de campanya alguns sondejos apuntaven a un empat tècnic. Suports d’última hora, com el del jugador Neymar Jr., una celebritat de primer ordre al Brasil, van donar un suport inesperat a la campanya del líder conservador. També, l’augment de les ajudes socials. Però un fet policial va frenar el creixement electoral del president: l’exdiputat Roberto Jefferson, un aliat, es va resistir a una ordre de detenció amb trets de fusell i granada. Bolsonaro es va afanyar a desmarcar-se’n, però la campanya de Lula va treure profit del fet i va burxar en la imatge de violent i promotor de l’odi que atribueix al seu rival ultraconservador.

Els tancaments de campanya van estar a to amb la imatge que els candidats volen exhibir. Bolsonaro va tancar la seva campanya acompanyat de centenars de motos a Minas Gerais, un esdeveniment carregat d’adrenalina i el so estrident dels motors. Lula va triar la ciutat de São Paulo amb una manifestació amb aires de carnestoltes.

Tot dependrà ara d’un grapat d’indecisos, prop del 2% de la població. Durant el debat electoral, un esdeveniment que va quedar llastat per interminables intercanvis d’acusacions entre els dos candidats, va ser evident l’esforç de Bolsonaro per parlar als més pobres. Lula, mentrestant, va llançar missatges directes als evangèlics, a la recerca del grapat de vots que necessita per superar el 50%. El TSE ha promès resultats definitius abans de la mitjanit. El Brasil utilitza des de fa 25 anys un efectiu sistema d’urnes electròniques que accelera el recompte de vots.

LES XIFRES

156,4
milions
de brasilers estan convocats a participar en la segona volta de les eleccions presidencials
1,5
punts
percentuals li van faltar a Lula en la primera volta per superar el 50% de vots i estalviar-se el desempat

Fiscals de la jornada electoral

El president brasiler, Jair Bolsonaro, va fer una crida ahir als seus simpatitzants a ser “fiscals” del procés de votació als col·legis electorals. “Amics i amigues, aquest diumenge, ara, demà, sigueu fiscals de Bolsonaro. Al lloc de votació, estigueu atents, pendents de tot el que passi allà dins. Ajudeu el nostre Brasil”, va afirmar el líder ultradretà en un vídeo divulgat per la seva campanya.

L’actual cap d’estat, que els últims mesos ha sembrat sospites sobre el procés electoral, amb greus atacs a les urnes electròniques, va animar els seus votants a registrar-se en un lloc web del seu partit per convertir-se en “fiscal del Brasil”. L’actuació de fiscals voluntaris el dia de les eleccions és una cosa prevista en la legislació brasilera, que els prohibeix, però, generar disturbis, dificultar la feina dels membres de la mesa de la votació o intimidar els electors. Els aliats del governant s’han mobilitzat a les xarxes socials per vigilar la jornada electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona